Podcast
NTR

Hoe twee podcastmakers een gestolen Van Gogh op het spoor kwamen

foto: Vincent van Gogh Lentetuin
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe twee podcastmakers een gestolen Van Gogh op het spoor kwamen

In 1984 worden drie schilderijen gestolen van de Friese schilder Jopie Huisman. Sindsdien zijn ze spoorloos. Simon Heijmans en Marion Oskamp gaan in de vierdelige podcast De gestolen schilderijen van Jopie Huisman naar de verdwenen werken op zoek. Nu, een jaar later, krijgt het verhaal een onverwachtse wending: een gestolen schilderij van Vincent van Gogh wordt, met een klein beetje hulp van Jopie Huisman, teruggevonden. Wat hebben die twee met elkaar te maken? En heeft het verhaal dan tóch een einde?

#5 - Een afspraak met Vincent - De gestolen schilderijen van Jopie Huisman

Kunstdetective

Simon Heijmans en Marion Oskamp vragen tijdens hun zoektocht naar de schilderijen van Jopie Huisman, kunstdetective Arthur Brand om hulp. Brand zet de vraag naar de verdwenen werken van Huisman uit in zijn netwerk in de Brabantse onderwereld. Het Merelnest, De Drie Lotgenoten en Handschoenen werden immers gestolen in Nuenen, de plaats waar ook Van Gogh werkte.

Gouden tip

Wie schetst hun verbazing als Brand te horen krijgt dat zijn contactpersoon weliswaar Jopie Huisman niet kent, maar hem wél de gouden tip bezorgt waar het 3,5 jaar daarvoor gestolen schilderij De Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh zich mogelijk bevindt. De ontknoping lijkt lange tijd nabij. Desondanks duurt het nog een jaar voordat het schilderij door de vasthoudendheid van Arthur Brand boven water komt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De terugkeer

De vijfde aflevering, oftewel de bonusaflevering van De gestolen schilderijen van Jopie Huisman vertelt het verhaal van de terugkeer. Wat gebeurde er achter de schermen? Hoe ging Arthur Brand te werk, wat deed de kunstrecherche van de Nationale Politie en waar was directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum op die 11e september 2023, de dag van de overdracht?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie