Podcast
NTR

Wat is er gebeurd met de gestolen schilderijen van Jopie Huisman?

foto: De gestolen schilderijen van jopie huisman
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er gebeurd met de gestolen schilderijen van Jopie Huisman?

Op 14 juli 1984 worden drie schilderijen gestolen van de Friese schilder Jopie Huisman. Ze verdwenen uit galerie 't Weefhuis in Nuenen waar Huisman exposeerde, gelijk met een tentoonstelling van werk van Vincent van Gogh, ook in Nuenen. Er gaan verhalen dat Huisman voorafgaand aan de tentoonstelling zou zijn gewaarschuwd. Maar toch wilde hij de expositie ontzettend graag door laten gaan. Misschien wel té graag.

Van de makers van De Brand in het Landhuis: De gestolen schilderijen van Jopie Huisman - De Brand in het Landhuis

Waar zijn de gestolen werken?

Voor Huisman was het alsof hij met het verlies van de schilderijen Merelnest, Drie lotgenoten en Handschoenen drie van zijn kinderen verloor. Ze zijn nooit meer teruggevonden.

Podcastmakers Simon Heijmans en Marion Oskamp gaan op zoek in de podcast De gestolen schilderijen van Jopie Huisman. Lukt het hen de gestolen werken op te sporen? Een vierdelige podcast voor NPO Radio 1 en de NTR.

De diefstal

In de jaren '80 van de vorige eeuw was de Friese schilder Jopie Huisman populair bij het grote publiek. Wie was hij? Waarom wilde hij zo graag in Nuenen exposeren? En wat betekent de tip die jaren na de diefstal bij het Jopie Huisman Museum is binnengekomen?

De dader

Na de diefstal besluit de familie Huisman de expositie af te breken. De galeriehouder is hierover 'not amused' en jarenlange rechtszaken over de gederfde inkomsten volgen. Politieonderzoek levert niets op, maar voor veel mensen lijkt de dader vast te staan.

Een geel Dafje en een bruin pakket

Simon en Marion duiken dieper in de zaak en dankzij een harde schijf uit 2009 komen ze nieuwe feiten op het spoor. Wie was de man die in 1985 zei de werken terug te kunnen bezorgen? En heeft die iets met een geel autootje te maken?

Nuenen

Kunstdetective Arthur Brand constateert dat we nog nooit zo warm zijn geweest. Komen daarmee de schilderijen boven water? Die van Jopie? Het lijkt er bij vlagen op dat we weer een dood spoor najagen.

Luister de podcast hier of in jouw podcastapp.

#1 - De diefstal - De gestolen schilderijen van Jopie Huisman

foto: De gestolen schilderijen van Jopie Huisman

Simon Heijmans en Marion Oskamp in het Jopie Huisman Museum

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie