Podcast

Aanraders: deze non-fictie boeken

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanraders: deze non-fictie boeken

[NTR] Presentatoren Liesbeth Staats en Chris Kijne vertellen in de NPO Radio 1 Boekenpodcast ieder over een non-fictie boek met een indrukwekkend verhaal: over trauma, en de zaken in het leven die je overkomen.

Luister de NPO Radio 1 Boekenpodcast

Video niet beschikbaar

De Laatste Reis van de Boswachter, van Dirk Jan Roeleven en Hester van der Vliet

Dirk Jan Roeleven en zijn vrouw Hester van der Vliet doen hun auto, Subaru Forester, bijgenaamd de Boswachter, een belofte: als hij 500.000 km op de teller heeft staan zullen ze hem terugbrengen naar zijn geboortegrond in Japan.

Een reis van 23.832 kilometer, zonder airco en zonder kennis van autotechniek, over getergd Russisch asfalt, Mongolische woestijnwegen en Kazachse steppe-highways naar Vladivostok, van waaruit de veerboot naar Japan vertrekt. Weg van hun hectische leven en aangewezen op elkaar worden ze danig op de proef gesteld, en kunnen ze eindelijk eens goed praten over hun ongewilde kinderloosheid.

Het idee ontstond tijdens een interview toen Dirk Jan Roeleven werd gewezen op de thematiek van de kinderloosheid, inmiddels elf jaar geleden. Dirk Jan: "Vanaf dat moment ben ik wel bijna elke dag bezig geweest met het onderwerp in mijn hoofd. Ik voelde ineens, ik moet dat boek gaan schrijven over die kinderloosheid. Om uit dat getob erover te komen."

Chris Kijne en Liesbeth Staats

De Flard, van Philippe Lancon

Parijs, 7 januari 2015, de dag dat terroristen Charlie Hebdo binnenvielen en elf mensen op beestachtige wijze vermoordden. De jihadisten hadden de journalisten in het vizier vanaf de publicatie van karikaturen van Mohammed. Ondanks de bedreigingen waren de medewerkers die dag gewoon aan het werk gegaan.

Philippe Lançon raakte zwaargewond, een groot deel van zijn gezicht was hij kwijt. Een jaar later begint hij zijn verhaal op te schrijven, vanaf de aanval tot aan 13 november 2015, de aanslag op de Bataclan. Het is een verhaal van iemand die zijn langzame herstel beschrijft vanaf het moment dat zijn leven verwoest lijkt. Hij is misvormd, heeft een oorlogstrauma opgelopen in een land dat in vrede leeft. Dit alles zet zijn relatie tot de wereld, het schrijven, het lezen, de liefde en de vriendschap op zijn kop.

Verder worden in deze aflevering De Tirannie van Verdienste, van Michael Sandel en Mitra, van Kaweh Modiri besproken.

#37 - Liesbeth Staats en Chris Kijne bespreken: De Laatste Reis van de Boswachter, De Flard, De Tirannie van Verdienste en Mitra - De Boekenpodcast

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie