Podcast
NOS

Podcast De Dag: het wankelende wachten van Rutte IV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: het wankelende wachten van Rutte IV

Het CDA wacht op de provincie-akkoorden en het Landbouwakkoord voordat de partij gaat heronderhandelen op stikstof. Boerenorganisaties wachten af hoe de kabinetscrisis over dit onderwerp zich ontvouwt. De Kamer wacht op Rutte, die ziek is.

#1321 - Het wankelende wachten van Rutte IV - De Dag

Na het crisisoverleg van vorige week en het volgens velen onbegrijpelijke coalitieakkoord van vrijdagavond, wacht het kabinet Rutte-IV een loodzwaar debat. Een debat dat - zo is vanmiddag op het allerlaatste moment bekend gemaakt - uitgesteld is tot morgen, omdat premier Rutte iets verkeerds heeft gegeten. Maar de regeringspartijen zullen dan morgen een compromis moeten verdedigen dat onhoudbaar lijkt. Ze spraken af dat ze voorlopig doorgaan met regeren, maar dat het CDA waarschijnlijk tegen de zomer wil heronderhandelen over stikstofdoelen, waar D66 juist niet aan wil tornen. Een uitgestelde kabinetscrisis, wordt het al genoemd, of de val van het kabinet in slow motion.

In deze podcast een poging van NOS-verslaggevers Ewoud Kieviet en Thomas Spekschoor om zowel dit broze coalitieakkoord als het Landbouwakkoord uit te leggen. Want het CDA heeft gezegd op dát akkoord te wachten, voordat de partij het regeerakkoord openbreekt. Maar, vertelt Thomas Spekschoor, veel boeren wachten nu juist op wat er in Den Haag gebeurt en zo lijkt er een situatie te ontstaan waarin iedereen op de ander wacht en de spanningen alleen maar verder oplopen.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie