Podcast
NOS

Podcast De Dag: de stilte rond burgerdoden in de oorlog tegen IS

foto: nosfoto: nos
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de stilte rond burgerdoden in de oorlog tegen IS

Het VK, Frankrijk en België zwijgen over hoeveel onschuldige slachtoffers er zijn gevallen in de strijd tegen IS. Nederland zegt het niet te weten. Maar journalisten weten het wel. "Wij hadden binnen een paar telefoontjes in de gaten dat het mis was."

#1319 - De stilte rondom burgerdoden in de oorlog tegen IS - De Dag

Nederland gaat als eerste land van de internationale coalitie bekend maken waar en wanneer er bombardementen zijn uitgevoerd tijdens de oorlog tegen IS in Irak en Syrië. Zo kan er beter uitgezocht worden hoeveel onschuldige doden daarbij zijn gevallen. Dat gebeurt, nu voor de derde keer boven water is gekomen dat er bij Nederlandse luchtaanvallen burgerdoden zijn gevallen. En dit is opnieuw een onthulling die er zonder het werk van journalisten nooit was gekomen. Waarom zoekt het ministerie van Defensie dat zelf niet uit?

In deze podcast hoor je twee van de onderzoeksjournalisten die aan dit dossier werkten: Ben Meindertsma en Zainab Hammoud van NOS en Nieuwsuur. Zainab reisde naar Irak en ging van deur tot deur op zoek naar informatie. Ben verdiepte zich in de vraag hoe het eigenlijk kan dat we zo weinig weten over de gevolgen van de Westerse militaire inzet in Irak en Syrië. We kennen het succesverhaal, namelijk dat IS werd verslagen, maar wat was de keerzijde van deze luchtoorlog? En waarom horen we daar zo weinig over?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie