Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Is het aantal daklozen dit jaar toegenomen?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Is het aantal daklozen dit jaar toegenomen?

De torenhoge energieprijzen zijn voor veel mensen nog nauwelijks te betalen. Daarbij komen ook nog de maandelijkse vaste kosten zoals de huur of hypotheek. Er zijn steeds meer geluiden van mensen die het niet meer lukt om al deze kosten te betalen. Terwijl de inflatie ook nog steeds hoog is. De redactie van Alledaagse Vragen zocht daarom uit: Is het aantal daklozen dit jaar toegenomen?

#71 - Is het aantal daklozen dit jaar toegenomen? (S04) - Alledaagse Vragen

"Bij instanties voor daklozen is er een toenemende hulpvraag", zegt Rina Beers, woordvoerder van Valente, branchevereniging voor daklozenopvang. "We horen het uit heel veel regio’s. We zien verschillende levenssituaties en zelfs mensen met verschillende soorten banen. Maar ook mensen met een echtscheiding of moeders met kinderen."

Telling van daklozen

Het is erg moeilijk om precies in kaart te brengen hoeveel mensen dakloos zijn. Dit komt door een ouderwetse telling. "De schatting die het Centraal Bureau voor Statistiek maakt doen ze op basis van registraties. Als mensen niet binnenkomen in de opvang, bijvoorbeeld omdat het vol is, dan kom je niet in die registratie terecht", vertelt Beers. "Via het Kansfonds gaan er twee experimenten van start om gewoon feitelijk te gaan tellen, dan kun je de mensen die moeilijk te traceren zijn ook meenemen in je telling."

Hulp bieden

De hulpvraag groeit voor een grote groep mensen die nog wel voor zichzelf kunnen zorgen, maar het financieel niet meer redden. Daarover zegt Beers: "Deze groep is groot. We horen het van onze leden en de gemeente dat het heel erg druk is. Er komen steeds meer mensen langs die vragen om hulp, die er overigens meestal niet is. De opvang is niet opeens uitgebreid omdat het slecht gaat met de economie."

Tijdelijke oplossing

"Een oplossing kan zijn dat de gemeente meer gaat inzetten op schuldhulp. Mensen gaat benaderen via de woningcorporatie, om te gaan kijken hoe we de huurachterstanden gaan oplossen", vervolgt Beers. "Wij zien ook graag dat huurders mensen er niet uitzetten, zolang er een probleem is met de hoge energierekening en de hoge prijzen."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie