Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoe oud is het koffertje van Prinsjesdag?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoe oud is het koffertje van Prinsjesdag?

Vandaag is het Prinsjesdag. De dag waarop traditiegetrouw de rijksbegroting door de minister van Financiën wordt aangeboden aan de Tweede Kamer in het meest bekende koffertje van Nederland. Maar hoe oud is het koffertje op Prinsjesdag? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#57 - Hoe oud is het koffertje op Prinsjesdag? (S04) - Alledaagse Vragen

"Daar zijn eigenlijk twee antwoorden op," vertelt Bert van der Braak, hoogleraar parlementaire geschiedenis aan de universiteit van Maastricht, "In 1946 introduceerde minister Lieftinck het koffertje. Maar in de jaren vijftig verdween het herkenbare voorwerp kort. In 1963 werd het koffertje opnieuw geïntroduceerd."

In 1964 werd een nieuw koffertje voor de gelegenheid geïntroduceerd. Deze wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt op de derde dinsdag van september.

Achtergrond

"Het aanbieden van wetsvoorstellen is normaal gesproken altijd schriftelijk, maar bij de Rijksbegroting gaat het anders. De minister van Financiën overhandigt de begroting persoonlijk. Minister Lieftinck gaf destijds een toespraak en bood de stukken fysiek aan bij de Kamervoorzitter. Vroeger was de rijksbegroting een dik pakket van papier en daarom hebben ze gekozen om dit te presenteren in een koffertje. Eigenlijk is dit meer bedoeld voor de leuk," legt Van der Braak uit.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie