Podcast

Podcast De Dag: Over de snelle opmars van Viruswaanzin 

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Over de snelle opmars van Viruswaanzin 

Wat verklaart de snelle opmars van actiegroep Viruswaanzin? Waarom lopen de gemoederen zo hoog op? En draait de discussie over coronamaatregelen wel om feiten?

#615 - Over de snelle opmars van Viruswaanzin  - De Dag

Het openlijk verzet tegen de coronamaatregelen is de afgelopen weken snel gegroeid. Wetenschappelijke studies waarop die maatregelen zijn gebaseerd worden in twijfel getrokken, er zijn anti-lockdown-demonstraties en actiegroep Viruswaanzin - die de staat voor de rechter sleepte om de coronamaatregelen stop te zetten - verzamelde in korte tijd een grote aanhang.

Hoogleraar Hedwig te Molder is niet verbaasd, zegt ze in podcast De Dag. Ze doet onderzoek naar de verhouding tussen wetenschappers en niet-wetenschappers en ziet in het debat over de coronamaatregelen grote parallellen met eerdere hoogoplopende discussies over bijvoorbeeld vaccinaties en het klimaat. Het lijkt erop dat we naar een confrontatie tussen wetenschappers en feiten versus niet-wetenschappers en overtuigingen kijken, maar volgens Te Molder is dat een verkeerde voorstelling van zaken. De wetenschap heeft niet het alleenrecht op feiten en de politiek zou er goed aan doen een breder antwoord te zoeken dan steeds maar te verwijzen naar de wetenschap en de adviezen van het OMT, zegt ze.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie