Podcast
EO

Drie manieren om je leven zin te geven, die jij nog niet kende

  1. Nieuwschevron right
  2. Drie manieren om je leven zin te geven, die jij nog niet kende

Hoogleraar Rens Bod van de UvA wilde een boek lezen waarin alle vormen van zingeving werden genoemd. Die kon hij niet vinden, dus besloot hij hem zelf maar te gaan schrijven. In De Ongelooflijke Podcast licht hij wat interessante denkrichtingen toe die jij vast nog niet kende. Hieronder een greep.

#171 - Zingeving maakt je gezonder, gelukkiger en aantrekkelijker (met Rens Bod en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

1. 'Steef naar non-competitiviteit'

De Semai, een groep van jagers en verzamelaars uit Maleisië, hebben een zingevingsvorm genaamd 'punan'. "Dat betekent dat je probeert eigenlijk nooit je eigen wensen op te leggen aan anderen", vertelt Bod. "Punan is eigenlijk het streven naar non-competitiviteit. We worden hier opgevoed als zelfstandige, competitieve burgers, ander kun je niet overleven, en dat is eigenlijk triest. Bij sommige culturen is competitiviteit juist een taboe", vertelt Bod.

De Semai sporten ook, maar ontdoen alles van competitie. "Ze spelen tennis, maar ze houden niet te punten bij, maar het doel is om te zorgen dat hij zo goed mogelijk kan worden teruggeslagen."

Bod beseft dat we competitie niet zomaar kunnen afschaffen, maar hij wijst er wel op dat mensen heel lang dachten dat kinderarbeid of slavernij niet afgeschaft kunnen worden. "We kunnen best wat minder competitie hebben."

2. 'Hou van anderen, maar ook van jezelf'

De meeste mensen zijn wel bekend met de oude Griekse filosofen zoals Aristoteles, maar Bod richtte zich bewust ook op filosofieën buiten de Westerse wereld. De Nigeriaanse filosoof Orunmila, bijvoorbeeld. "Orunmila had een tegenovergestelde mening als Aristoteles. Die laatste zei dat je altijd je eigen eer moet verdedigen, maar Orunmila zegt dat je juist de eer van de ander moet verdedigen", vertelt hij.

Hij haalde uit de gecombineerde wijsheden een nieuwe wijsheid voor zingeving. "Als je denkt dat de waarheid ergens in het midden ligt, dan zou je moeten zeggen: je moet zowel van jezelf houden, als liefde geven aan de ander. Om een gelukkig mens en een zinvol leven te leiden, moet je jezelf accepteren en vinden dat je er mag zijn. Dat lijkt egoïstisch, maar zonder die zelfliefde kun je geen liefde aan anderen geven."

3. 'Dood geen planten'

Duurzaamheid is voor veel mensen een vorm van zingeving tegenwoordig, maar ook dit is al zo oud als de weg naar Rome. Of moeten we zeggen, de weg naar India? Daar woont al eeuwenlang een religieuze gemeenschap die een soort ultra-vegans zijn: de Jaïnisten. "Ze eten alleen planten, maar ze mogen niet de wortels doodmaken", vertelt hij.

Kun je dan wel overleven? Die groep in India wel, vertelt Bod, omdat ze vaak per ongeluk insecten binnen krijgen via het fruit dat ze eten. Of je zo kunt leven in Nederland, is natuurlijk wel de vraag…

Kies je eigen zingeving

Het boek van Bod, Waarom ben ik hier bevat in totaal 180 vormen van zingeving. Sommigen daarvan zijn religieus van aard, maar de meeste niet. Daarom kan iedereen er eentje kiezen, vindt Bod. "Zie eens waar het schip strandt!"

Gerelateerde podcast

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie