Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Hoeveel sneller gaan wielrenners ten opzichte van 30 jaar geleden?

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Hoeveel sneller gaan wielrenners ten opzichte van 30 jaar geleden?

Wielerfans zijn aan de buis gekluisterd, want de Tour de France is weer in volle gang. Dit jaar vindt de 109e editie van de Ronde van Frankrijk plaats. Zijn de deelnemers door de jaren heen eigenlijk harder gaan rijden? Het podcastcollectief Alledaagse Vragen zocht het uit!

De wielerronde heeft in zijn lange geschiedenis een flink aantal veranderingen ondergaan. Denk aan de lengte van de etappes, het maximumaantal deelnemers en het materiaal waarop zij rijden. Maar wat zijn eigenlijk die snelste tijden van nu? En is er een significant verschil met 30 jaar geleden? Voor zo’n vraag moet je natuurlijk bij Gio Lippens zijn, hij is een echte tour-kenner en sinds 1993 aan de slag voor Radio Tour de France.

Het antwoord is helder: de beste wielrenner van nu is gemiddeld 2,5 kilometer per uur sneller dan de winnaar van toen. “Dat heeft meerdere oorzaken”, vertelt Lippens. “Denk aan het nieuwste materiaal, betere renners en betere trainingsmethoden.”

Doping

Wanneer we het over snelheden en de Tour de France hebben, valt het dopingverleden van wielrenners niet te negeren. In 2005 werd de snelste Tour de France tot nu toe gereden: de gemiddelde snelheid lag toen op 41,65 kilometer per uur. Lance Armstrong was toen de winnaar, maar deze titel is hem ontnomen nadat hij betrapt werd op dopinggebruik. In feite telt zijn snelste tijd dus formeel ook niet meer mee.

Inmiddels ligt het dopinggebruik een stuk lager in de sport. Volgens wielrenverslaggever Daan van den Berg zijn er momenteel wel veel grijze gebieden. Een aantal wielerploegen experimenteren met de toediening van ketonen. Dit zijn chemische stoffen die door je lichaam worden aangemaakt wanneer je vet verbrandt om aan energie te komen.

Ook over microdosering wordt wel gesproken, maar bewijs is daar niet voor. De sport wordt in feite wel steeds ‘schoner’, maar dit lijkt wielrenners er niet van te weerhouden om alsnog steeds sneller te rijden.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

#8 - Hoeveel langzamer was de Tour 30 jaar geleden? (S04) - Alledaagse Vragen

Radio Tour de France (NOS)

Radio Tour de France (NOS) hoor je vanaf 1 juli tot en met 24 juli op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie