Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Welke taakstraffen bestaan er allemaal?

foto: Foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Welke taakstraffen bestaan er allemaal?

Vorige week kreeg zangeres Glennis Grace tweehonderd uur taakstraf. Dit staat gelijk aan vijf weken werken. Maar welke taakstraffen bestaan er eigenlijk allemaal? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

"Er zijn eigenlijk twee soorten taakstraffen. Je hebt een werkstraf en een leerstraf," vertelt BNNVARA-presentator en oud-advocaat Khalid Kasem. "Een leerstraf kan alleen worden opgelegd bij minderjarige verdachten. Wanneer een minderjarige iemand mishandelt, dan kan de leerstraf een agressieregulatietraining zijn. Dit zijn specifiek gerichte straffen, die helpen om de volgende keer niet weer de fout in te gaan."

"De werkstraf is een taakstraf die we het meeste kennen. Zowel minderjarigen als volwassenen kunnen deze straf krijgen," zegt Kasem. "Helpen in een bejaardentehuis, werken bij een plantsoendienst en opruimen van zwerfvuil zijn voorbeelden van een werkstraf. Op deze manier wordt er werk verricht voor de maatschappij."

Herhaling

In 2019 legde de rechter 28.995 keer een taakstraf op. Als zelfstandige straf kan een taakstraf nooit meer worden dan tweehonderd uur. In combinatie met nog een andere straf kan een taakstraf oplopen tot 240 uur. "De kans dat iemand in herhaling treedt voor hetzelfde misdrijf is de helft keer zo klein wanneer iemand een taakstraf krijgt, dan wanneer iemand een kortdurige gevangenisstraf opgelegd krijgt," concludeert Kasem.

Lichte misdrijven

"Bij een taakstaf moet je tegen je zin in werken zonder dat je er geld voor krijgt. Dat maakt het een forse straf," vertelt Kasem. "Een taakstraf krijg je alleen voor lichte misdrijven. Als je voor het eerst een diefstal pleegt, in hebt gebroken in een auto of als er sprake is van een mishandeling waarbij er alleen licht letsel is bij het slachtoffer. Toen ik advocaat was vond ik het mooi om te zien dat een taakstraf altijd iets doet met de veroordeelde. Het helpt de veroordeelde om discipline krijgen en werkritme op te bouwen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie