Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Hoelang wordt er actief gezocht naar vermiste personen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Hoelang wordt er actief gezocht naar vermiste personen?

In Nederland worden jaarlijks zo’n veertigduizend mensen als vermist opgegeven. Maar hoe lang is de politie actief aan het zoeken naar een vermist persoon? De redactie van de podcast Alledaagse Vragen
zocht het uit.

#42 - Hoe lang wordt er gezocht naar vermiste mensen? (S04) - Alledaagse Vragen

Zoektocht

"De politie zoekt totdat de persoon weer gevonden is," vertelt Izanne de Wit, coördinator vermissingen bij de politie. “Een vermissing loopt altijd door tot de diegene gevonden is. Dat kan een paar uur zijn, maar ook een langdurige vermissing zijn.”

Van de veertigduizend personen die als vermist worden opgegeven, wordt zo’n tachtig procent daarvan binnen achtenveertig uur teruggevonden. Deze eerste twee etmaal zijn volgens De Wit een cruciale tijdsperiode. "Hoe langer de vermissing duurt, hoe ouder de sporen en des te moeilijker iemand te vinden is."

Levensbedreigend

Mocht een persoon als vermist worden opgegeven, dan begint de zoektocht bij de melding. "Aan de hand van de melding wordt afgewogen in hoeverre deze vermissing urgent of levensbedreigend is," legt De Wit uit. "Als de melding aanleiding geeft tot een urgente vermissing wordt alles ingezet. Zo worden er speurhonden en helikopters aan het werk gezet."

Nauwe samenwerking met de melder is volgens De Wit van groot belang: "Op het moment dat je een melding maakt van een vermissing, ben je bezorgd en verdrietig. Deze persoon kan ons precies vertellen wat de normale routine van de vermiste is. Aan de hand van deze gesprekken kunnen wij concluderen of deze vermissing onnatuurlijk is."

Het is namelijk ook zo dat volwassen personen mogen verdwijnen als zij dat zelf willen. Niet elke vermissing is dus een misdaad. Om deze afweging goed te kunnen maken worden er verschillende specialisten op de zaak gezet. Elke zaak is anders, dus ook het onderzoeksteam.

Bij personen die al dertig jaar vermist zijn, wordt er niet meer dag in dag uit tussen de bosjes gekeken om die persoon te vinden. Wat wel gebeurt is aandachtig blijven letten op verschillende signalementen.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de podcast in je favoriete podcastapp of op de NPORadio 1 website!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie