Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Welke beroepen hebben een 'licence to kill'?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Welke beroepen hebben een 'licence to kill'?

Al zestig jaar gaat James Bond de strijd aan om de wereld te redden van de slechteriken, flirt hij erop los met de mooiste vrouwen en maakt hij al meer dan 350 keer gebruik van zijn licence to kill. Maar welke beroepen hebben in het echt een 'licence te kill'? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#68 - Welke beroepen hebben een 'licence to kill'? (S04) - Alledaagse Vragen

"Het begrip licence to kill gebruiken wij niet in Nederland. Het is echt een filmbegrip van James Bond. In Nederland spreken we over een geweldsmonopolie, ofwel de zwaardmacht," vertelt Peter Wijninga, militair strateeg en defensiespecialist. "De zwaardmacht berust in Nederland bij de overheid. Dit betekent dat bepaalde overheidsdiensten in de uitoefening van hun taken gebruik maken van vuurwapens. Beroepen die hieronder vallen zijn de krijgsmacht, politie en boswachters van Staatbosbeheer. Zij mogen hun vuurwapens gebruiken ter zelfverdediging in het uiterste geval."

Boswachter

Het ministerie van Justitie en Veiligheid bepaalt welke boswachters een vuurwapen krijgen. Hierbij kijken ze naar het gebied waar de boswachter werkt en of het nodig is om een vuurwapen te dragen. Dit komt onder andere voor in gebieden waarbij actief gestroopt wordt. Sinds een aantal jaar vallen hier ook gebieden onder waar veel drugsafval wordt gedumpt.

Grenzen

"Grenzen met betrekking tot geweld wordt beschreven in de geweldsinstructies die voor iedereen gelden,” vervolgt Wijninga. “Boswachters en politie gebruiken geweld in principe alleen maar uit zelfverdediging. Dit betekent wel dat er soms in een fractie van een seconde een afweging moet worden gemaakt, die soms ook verkeerd kan uitpakken. Er wordt na gebruik van het geweld altijd een onderzoek gedaan aangestuurd door het openbaar ministerie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie