Podcast

Verhalen achter Nederlandse oorlogsmonumenten in podcast Verstilde Verhalen

foto: Foto: Omroep Maxfoto: Foto: Omroep Max
  1. Nieuwschevron right
  2. Verhalen achter Nederlandse oorlogsmonumenten in podcast Verstilde Verhalen

[MAX] Een glazen plaat in een weiland in het Friese Blesdijke herinnert aan een Joods strafkamp waar in de Tweede Wereldoorlog vijftig mensen gevangen werden gehouden. Wat is het verhaal erachter?

Strafkamp It Petgat heeft driekwart jaar bestaan en was voor de Joodse Isac Stibbe het eerste kamp waar hij terechtkwam. Later zag hij nog vele andere kampen, vertelt hij in Verstilde Verhalen. In deze aflevering is ook een oud-kampbewaker van Petgat te horen. Nooit eerder deed de 97-jarige inwoner van Wolvega zo uitgebreid zijn verhaal.

Gedenktekens

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4.000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten uit alle delen van Nederland.

De nieuwe podcast van NPO Radio 1 en Omroep Max maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land. Te beginnen in Blesdijke, Egmond aan Zee en Megchelen.

Egmond aan zee

In Egmond aan Zee staan twee kleine monumenten, waarmee zeevarenden worden herdacht. Het gaat om werknemers van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij en de Java-China-lijn. De monumenten komen letterlijk van ver; uit Hongkong en Indonesië.

In de tweede aflevering wordt er gezocht naar de namen die ín het monument blijken te zitten, op een perkamentenrol die zelfs de voorzitter van de Vereniging van oud-KPM-ers nog nooit heeft gezien. Zo hoor je het verhaal van werktuigbouwkundige Sierevogel, die in 1941 uitvoer maar nooit op zijn bestemming aankwam.

De podcast Verstilde Verhalen is vanaf 22 januari te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, en via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie