Podcast

Alledaagse Vragen - Hoeveel CO2 komt er bij bosbranden vrij?

foto: Foto: Unsplash/Matt Howard
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Hoeveel CO2 komt er bij bosbranden vrij?

Europa werd deze zomer opnieuw geconfronteerd met fikse bosbranden. In Spanje werd zelfs gesproken van het meest verwoestende bosbrand jaar ooit. Maar hoeveel CO2 komt er wereldwijd bij bosbranden eigenlijk vrij? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#44 - Hoeveel CO2 komt bij bosbranden vrij? (S04) - Alledaagse Vragen

"Bosbranden zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van een heleboel CO2," vertelt fysisch geograaf Guido van der Werf van de Vrije Universiteit van Amsterdam. "Als je het uitschrijft krijg je een drie met vijftien nullen erachter. Het gaat in dat geval om gram CO2. Dat zegt op zich natuurlijk weinig, maar als je het vergelijkt met de uitstoot van fossiele brandstoffen dan is het ongeveer dertig procent daarvan."

Natuurlijke cyclus

"Bosbranden maken deel uit van een cyclus. Op het moment dat er brand door een bos gaat, wordt koolstof de lucht in gepompt die van tevoren is vastgelegd. En na zo’n brand wordt door fotosynthese de CO2 weer opnieuw vastgelegd," legt Van der Werf uit. "Je hebt weliswaar veel uitstoot maar dat wordt later weer gecompenseerd. Dat is ook de reden waarom de CO2-uitstoot van bosbranden niet meetelt, en die van fossiele brandstoffen wel."

Het wordt echter problematisch wanneer de bosbranden zo vaak voorkomen dat een bos niet lang genoeg de tijd heeft om zich te herstellen. "Op het moment dat er meer bosbranden komen dan zie je toch een netto toevoeging van de koolstof van de bossen aan de atmosfeer. Dan komt er meer CO2 vrij en dragen de bosbranden bij aan de klimaatverandering."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Ster advertentie
Ster advertentie