Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Raakt ons drinkwater op?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Raakt ons drinkwater op?

Er wordt tijdelijk geen drinkwater gewonnen uit de Maas, omdat er een onbekende stof in het water is aangetroffen. Om wat voor stof het gaat, wordt onderzocht in het waterlab van WML. Tegelijkertijd hebben ze in Italië en Zuid-Frankrijk te maken met de droogste periode in zeventig jaar tijd. Drinkwater lijkt vanzelfsprekend maar hoe vanzelfsprekend is drinkwater nog anno 2022? Kan het zo zijn dat ons drinkwater opraakt? De podcastredactie van Alledaagse Vragen heeft het uitgezocht.

Bronnen in Nederland

Te beginnen bij het begin: hoe veel waterbronnen heeft Nederland? In Nederland is er een hoop drinkwater voorradig in de ondergrond. Maar hydroloog Tobias Mulder laat weten dat deze voorraad niet onuitputtelijk is. “We weten hoe veel drinkwater we nog in de ondergrond hebben maar we weten niet zo goed hoe veel putten er nu in totaal zijn die dat grondwater omhooghalen. Maar het zijn er ontelbaar veel.”

Niet meer vanzelfsprekend

Volgens reputatie- en Public Affairs manager Thomsy Jongepier van Vitens is het hebben van drinkwater niet meer vanzelfsprekend: “Wij zien een structurele toename van de vraag naar drinkwater. Dit komt onder andere door bevolkingsgroei, economische ontwikkeling en woningbouwopgave. Daarnaast zien we ook meer piekverbruik, mensen die tegelijktijdig veel meer water gaan gebruiken. ”Het drinkwater dat Vitens levert in Flevoland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Friesland wordt opgeslagen in reservoirs. Zodra er een toename is van de vraag naar drinkwater, raken de reservoirs steeds sneller leeg. En er is dan te weinig tijd om de reservoirs weer aan te vullen.

Dus, raakt ons drinkwater op? Ja, en nee. Uit de podcastaflevering blijkt dat we in Nederland uitputtelijke waterbronnen hebben. Wel is het zo dat onze huidige reservoirs ons piekgebruik momenteel bijna niet aankunnen. In een periode waarin erg veel water gewenst is, kan het dus kan op een gegeven moment opraken. Daarom is ook het advies: ga zuinig om met je drinkwater.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de podcast in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website!

#7 - Raakt ons drinkwater op? (S04) - Alledaagse Vragen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie