Podcast

Podcast De Dag: de pijn van de Nederlandse pulsvissers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de pijn van de Nederlandse pulsvissers

Sinds vannacht mag er in Nederland niet meer gevist worden met behulp van stroomstootjes. En daarmee komt er een einde aan twintig jaar politiek getouwtrek, waar Nederland een zeer dubieuze rol in heeft gespeeld.

De pijn zit diep bij Nederlandse vissers. Sinds vannacht mogen ze officieel niet meer vissen met de zogeheten puls-techniek, het vissen met elektrische stroomstoten. Het is een methode die volgens hen zelf veel efficiënter is en beter voor het milieu dan het vissen met zware kettingen die de zeebodem omwoelen, maar de Europese Unie wil het niet meer hebben. En daarmee komt er een einde aan twintig jaar politiek getouwtrek, waar Nederland een zeer dubieuze rol in heeft gespeeld.

Onderzoeksjournalist Thomas Spekschoor van de NOS kreeg via de Wet openbaarheid van bestuur stukken boven tafel waaruit blijkt dat het ministerie van landbouw bewust informatie voor Brussel achterhield en sjoemelde met rekensommen bij het aanvragen van vergunningen voor pulsvissen. Hij vertelt in podcast De Dag wat er achter de schermen gebeurde en hoe zich dat uiteindelijk tegen Nederland keerde. Het gevolg is dat Nederlandse vissers, die grote investeringen deden, nu weer terug bij af zijn en de zee op moeten met hun oude, zware netten.

#873 - De pijn van de Nederlandse pulsvissers - De Dag

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie