Podcast

Podcast De Dag: 'Hongarije uit de EU helpt LHBTI'ers niet'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 'Hongarije uit de EU helpt LHBTI'ers niet'

De discussie over de nieuwe anti-homowet in Hongarije bracht veel regeringsleiders op een EU-top in tranen, zegt premier Rutte. LHBTI'ers in Midden- en Oost-Europese landen zijn blij met de steun, maar ook sceptisch.

#869 - 'Hongarije uit de EU helpt LHBTI'ers niet' - De Dag

Regeringsleiders in tranen. Demissionair premier Rutte had het niet eerder meegemaakt in Brussel, maar gisteravond liepen tijdens een EU-top de emoties zeer hoog op. Aanleiding is de discussie over de nieuwe Hongaarse anti-homowet. Een verklaring van EU-landen die zich daartegen uitspreken is inmiddels door veel landen ondertekend, maar nog altijd negen EU-landen doen dat niet. Naast Hongarije zelf zijn dat Polen, Bulgarije, Tsjechië, Roemenië, Slowakije, Kroatië, Slovenië en Malta.

Er zijn al langer zorgen over homorechten in Midden- en Oost-Europese landen, met name in Polen en Hongarije. Tegelijk groeit het verzet van met name jonge homo's in die landen. De Nederlandse fotograaf Kris Oosting woont in Warschau en maakt over deze groep een nieuw boek. Hij vertelt in podcast De Dag hoe strijdbaar de nieuwe generatie LHBTQI'ers is, maar ook hoe sceptisch ze zijn over de goedbedoelde woorden die nu uit Brussel komen.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie