Podcast

Podcast De Dag: waarom je sport en politiek juist niet moet scheiden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: waarom je sport en politiek juist niet moet scheiden

Het idee dat sport verbroedert en de politiek losstaat van sport is achterhaald, zegt hoogleraar sportgeschiedenis Marjet Derks.

#871 - Waarom je sport en politiek juist niet moet scheiden - De Dag

Het was voor de UEFA nogal een worsteling deze week: mochten er nou wel of geen regenboogvlaggen in en rond de voetbalstadions getoond worden in een week dat er grote politieke ophef was ontstaan over anti-homowetgeving in Hongarije? Volgens premier Rutte moet de sport losstaan van de politieke discussie, 'anders maak je het onmogelijk voor atleten om hun werk te doen'.

Maar sport en politiek staan niet los van elkaar, zegt hoogleraar sportgeschiedenis Marjet Derks in podcast De Dag. Aan de hand van historische voorbeelden laat ze zien hoe sport en politiek altijd al met elkaar verbonden zijn en hoe de druk op sportbonden toeneemt om politiek gevoelige onderwerpen nu eindelijk eens te adresseren in plaats van ze terzijde te schuiven als 'politiek'. Juist om atleten hun werk te laten doen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie