Podcast
Ongehoord Nederland

Paul Cliteur en Raisa Blommestijn: 'Ongehoord Nederland is de redding van het publieke omroepbestel'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul Cliteur en Raisa Blommestijn: 'Ongehoord Nederland is de redding van het publieke omroepbestel'

Ongehoord Nederland ligt onder vuur. De omroep zou herhaalde malen "onjuiste informatie" hebben verspreid en zich schuldig hebben gemaakt aan schending van de journalistieke code van de NPO. Onzin, vindt jurist, filosoof en emeritus hoogleraar Paul Cliteur. "Het publieke omroepbestel heeft helemaal geen bestaansrecht meer als Ongehoord Nederland zou verdwijnen." Samen met tv-presentatrice Raisa Blommestijn is Cliteur stamtafelgast in de 49ste editie van Ongehoord Nieuwscafé.

#49 - Paul Cliteur en Raisa Blommestijn: ‘Ongehoord Nederland is de redding van het publieke omroepbestel’ - Ongehoord Nieuwscafé

Inhoudelijke gebreken

Publicist Paul Cliteur (67) was tot voor kort hoogleraar encyclopedie van het recht aan de Universiteit Leiden. Ook was hij curator van de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD), voorzitter van het Humanistisch Verbond en fractievoorzitter in de Eerste Kamer van Forum voor Democratie. Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn (28) presenteert sinds enkele maanden Ongehoord Nieuws, het opinie- en duidingsprogramma van Ongehoord Nederland op tv.

De twee rapporten waarin NPO-ombudsman Margo Smit concludeert dat Ongehoord Nederland over de schreef is gegaan, vertonen nogal wat inhoudelijke gebreken, vindt Blommestijn. "Als er sprake is van een feit, zegt de ombudsman, hoef je als journalist niet door te vragen; als er sprake is van een mening wél. Maar wat is een feit? Dat één en éen twee is, en dat het buiten regent. Maar vaak is het een kwestie van hoe je naar de wereld kijkt. Over bijvoorbeeld massamigratie en klimaatverandering zijn allerlei standpunten mogelijk en dat is niet per definitie misinformatie of desinformatie."

Diversiteitsopdracht

Krachtens de Mediawet, benadrukt Cliteur, heeft het publieke omroepbestel een diversiteitsopdracht. "Als je zegt: nee, dat moet weg, we moeten allemaal hetzelfde denken, dan heeft het bestel helemaal geen bestaansrecht meer. Dan faalt het hele systeem, want dat is helemaal nooit de bedoeling geweest. In die zin redt Ongehoord Nederland het publieke omroepbestel. Het hóórt zo dat mensen aanstoot nemen aan bepaalde programma’s. En het hóórt zo dat mensen soms de televisie uitzetten en zeggen: ik kijk liever naar mijn eígen omroep."

Tolerantie

De tolerantie is in Nederland op de terugtocht, bespeurt Cliteur. "De oorspronkelijke betekenis van dat woord is dat je kunt leven met het feit dat andere mensen er anders over denken. En dat je probeert die andere mensen niet het zwijgen op te leggen. Tegenwoordig wordt tolerantie opgevat als: niks zeggen waarmee een ander het weleens oneens zou kunnen zijn. Zelfs omroepen als de VPRO, die vroeger zelf de grenzen van de vrijheid van meningsuiting opzochten, kijken nu met een heel vies gezicht naar Ongehoord Nederland. Hun eigen rebelse verleden lijken ze te zijn vergeten."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie