Podcast
PowNed

Valt Geert Wilders nog te deradicaliseren?

foto: Phil Nijhuisfoto: Phil Nijhuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Valt Geert Wilders nog te deradicaliseren?

In de nieuwste aflevering van Op z’n Kop! spreken Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met voormalig VVD-lid en huidige BBB-senator Gert-Jan Oplaat. Dit gesprek vindt plaats naar aanleiding van het boek ‘Geert Wilders: De Wreker’, geschreven door de vorig jaar overleden politicoloog Meindert Fennema. Marianne dook in dit boek en stuitte herhaaldelijk op de naam van Gert-Jan Oplaat, uit de periode dat hij samen met Geert Wilders nog onderdeel was van de VVD. Opvallend genoeg was Wilders in die tijd nog niet geradicaliseerd.

#134 - OP Z'N KOP! Met voormalig VVD-lid en huidige BBB-senator Gert-Jan Oplaat - Op z’n Kop!

'Dat is een strategie geweest'

Gert-Jan Oplaat kent Geert Wilders uit hun gezamenlijke tijd in de Tweede Kamer bij de VVD, waar ze nauw samenwerkten. Oplaat beschrijft Wilders als een hele aimabele man, die echter een karikatuur is geworden door zijn uitspraken. Hoewel veel kritiek zich richt op Wilders’ onbehouwen uitspraken over de islam, kon hij in zijn tijd bij de VVD juist zeer genuanceerd spreken over deze religie.

Hoe heeft deze transformatie plaatsgevonden? Wilders verliet de VVD-fractie om zijn eigen partij te starten. Oplaat legt uit dat het nodig is voor een nieuwe partij om zich te onderscheiden door anders te zijn. Hierdoor kwam Wilders in zijn eigen fuik terecht. Volgens Oplaat moest Wilders steeds verder gaan en extremer worden in zijn uitspraken, en dat is iets waar je niet meer op terug kunt komen. "Dus hij heeft ervoor gekozen, dat is een strategie geweest."

Geert Milders?

Maar kan Wilders nog gederadicaliseerd worden of is hij als persoon niet meer te redden? "Hij is als persoon zeker te redden. Het was profileren." Wilders wordt nu als ‘Milders’ afgeschilderd en volgens Oplaat is dit te danken aan belangrijk schakelen in zijn uitspraken. "Nu kan hij wel terug, omdat hij verantwoordelijkheid neemt. Je ziet ook dat de kiezer hem dat niet kwalijk neemt, want in de peilingen stijgt hij nog verder." In zekere zin wordt Wilders beloond door de kiezers.

Toch kunnen de uitspraken van Wilders uit het verleden nog steeds problemen veroorzaken op internationaal niveau, mocht hij premier willen worden. Maar voor dit gebeurt, zal er toch eerst een formatie tot stand moeten komen. Hebben we binnenkort een nieuw kabinet of moeten we nog even geduld hebben? Oplaat deelt zijn inzichten hierover, en nog veel meer achtergrondinformatie over Wilders, in de nieuwste aflevering van Op z’n Kop!

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie