'Standbeeld Coen mag naar het Westfries Museum'
- Nieuws
- 'Standbeeld Coen mag naar het Westfries Museum'
Wat moeten we met al die ongemakkelijke standbeelden in Nederland? De komende weken gaat Langs de Lijn En Omstreken in de rubriek 'Helden op sokkels' een oordeel vellen over een aantal standbeelden, aan de hand van VU-historicus Wim Berkelaar. De serie ook beschikbaar als podcast.
In de eerste aflevering komt het omstreden standbeeld van J.P. Coen in Hoorn al niet ongeschonden uit te de strijd: wat Berkelaar betreft zou hij naar het Westfries Museum kunnen worden verplaatst.
Video niet beschikbaar
Plaquette
In de buurt van het standbeeld van Coen braken vorige week rellen los. Het is al jaren omstreden. Om de schaduwkanten van Coen te benadrukken, werd er een plaquette aan het standbeeld toegevoegd. Dit leek Berkelaar in eerste instantie een goede oplossing, maar toen hij het beeld afgelopen week weer bezocht, veranderde hij van mening.
Berkelaar verbaasde zich over de grootte van het plaquette - "je hebt een leesbril nodig om het te lezen..." - maar ook over de inhoud. Er staat onder andere te lezen dat Coen 'bekritiseerd is om zijn gewelddadige optreden'. "Dat is niet krachtdadig genoeg. Er staat dat mensen het leven hebben gelaten, maar ze zijn gewoon vermoord" vindt de historicus.
Coen was echt een kind van zijn tijd, vertelt de historicus. "Er was wel echt sprake van een wit superioriteitsgevoel. En ook een stijl calvinisme. Men dacht echt: wij hebben God aan onze zijde. We komen daar om wat te halen, maar we hebben ook wat te melden."
Volkerenmoordenaar
Journalist Eric van de Beek uit Hoorn strijdt al jaren voor het weghalen van het beeld van J.P. Coen. Hij vindt het een 'volkerenmoordenaar'. "Je hoeft het bijna niet eens uit te leggen", vindt hij.
Toen het beeld werd neergezet in 1893 was het beeld al omstreden. "Historicus Van der Chijs zei zes jaar voordat het standbeeld in Hoorn verrees, dat hij het ondenkbaar vond dat er een standbeeld van Coen in Nederland zou komen", stelt Van de Beek.
Podcast
Deze serie is ook te beluisteren als podcast, samen met zes afleveringen van 'Helden op sokkels' die we in 2017 opnamen. Hierin werd onder andere het standbeeld van Anton de Kom besproken, die onlangs in de Canon van Nederland verscheen. De afleveringen zijn nu te beluisteren als podcast via deze link.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.