Geschiedenis
NOS

100 jaar geleden verscheen Mein Kampf: 'Als je het nationaalsocialisme wil begrijpen moet je het lezen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 100 jaar geleden verscheen Mein Kampf: 'Als je het nationaalsocialisme wil begrijpen moet je het lezen'

100 jaar geleden verscheen Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler - een van de grootste massamoordenaars van de 20e eeuw. Duitslandkenner Willem Melching vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen. Hij schreef in 2018 voor een nieuwe Nederlandse vertaling bij elk hoofdstuk een inleiding.

Video niet beschikbaar

Voor vakmensen en geïnteresseerden in geschiedenis is en blijft Mein Kampf een belangrijke bron: "Als we meer willen weten over Adolf Hitler en wat hij heeft aangericht, is het zinvol om te kijken naar wat hij heeft gezegd en geschreven", zegt Melching.

Openhartig over zijn plannen

Melching is niet bang dat mensen na het lezen er antisemitische standpunten op nahouden: "Niemand wordt antisemiet van het lezen van het boek. Dat waren ze al en vervolgens zullen ze het misschien met Hitler eens zijn."

Hitler schreef Mein Kampf in 1925. "In het boek is hij volstrekt openhartig over wat hij van plan is", vertelt Melching. "Het is adembenemend om te zien hoe hij de terugkeer van Duitsland als wereldmacht plant in het boek en ook nog uitlegt hoe hij het doel gaat bereiken", zegt Melching.

Nationaalsocialisme begrijpen

Na een eeuw is Mein Kampf grotendeels nog goed te lezen: "Er zijn stukken die als een trein lezen, met name als het over zijn eigen leven gaat. Er zijn een paar autobiografische hoofdstukken." Maar, vult Melching aan: "Wanneer hij heel gewichtig gaat doen over de rol van de staat, dan merk je dat hij de grip op het materiaal verliest. Raaskallen is overdreven, maar dan leest het wel behoorlijk houterig." Melching beveelt de vertaling van Mario Molengraaf aan, die het boek qua woordgebruik moderniseerde.

Mein Kampf werd toen het uitkwam slecht ontvangen, er werd gezegd dat het boek slecht geschreven is en dat Hitler een warhoofd is. Dat namen historici veelal over, vertelt Melching. "Pas de laatste twintig jaar wordt het boek serieus genomen als een politiek manifest. Als je het nationaalsocialisme wil begrijpen moet je geschriften van Hitler lezen."

'Gruwelijke utopie'

"Het is een boek dat voornamelijk gaat over hoe Duitsland weer een wereldmacht moet worden en dat gaat alleen maar over oorlog", vertelt Melching. Hitler pleit in Mein Kampf voor een eindstrijd tussen Duitsland en de rest van de wereld. "Alles wat het winnen van die oorlog in de weg staat mag vernietigd worden, of dat nu andere volkeren zijn of minderheden zoals de joden of zigeuners."

Hitler voorziet in het boek een grote oorlog tussen Duitsland en de Sovjet-Unie. In een ander boek zegt hij dat de Verenigde Staten daarna zal volgen. "Die twee grote landen ziet hij als de doodsvijanden van Duitsland. In beide landen zijn de joden oppermachtig in zijn perspectief. En passant probeert hij op die manier de macht van de joden te breken." Hij sluit af: "Een gruwelijke utopie."

Ster advertentie
Ster advertentie