Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waarom is ontsnappen niet strafbaar?

foto: Foto: Unsplashfoto: Foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom is ontsnappen niet strafbaar?

Als een gedetineerde uit de gevangenis ontsnapt, is dat in Nederland niet strafbaar. Dat betekent dat een gedetineerde niet vervolgd kan worden voor de ontsnappingspoging. Maar waarom is ontsnappen niet strafbaar? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#109 - Hoezo is ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar? (S04) - Alledaagse Vragen

"Het is in Nederland niet strafbaar om te ontsnappen uit de gevangenis of om daar toe een poging te doen. Dit komt omdat we vinden dat de natuurlijke drang van een mens om in vrijheid te zijn te groot is om daar een strafbaarstelling aan te koppelen", vertelt strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss.

Wanneer een persoon vastzit is de drang groot om zichtzelf te bevrijden. "Je moet je voorstellen je zit vast en je ziet de deur naar buiten openstaan, dan is de drang om gewoon naar buiten te lopen zo groot voor ieder mens. We vinden dat niet redelijk om strafbaar te stellen."

Strafbare feiten

Toch wil Boufadiss benadrukken dat er weldegelijk consequenties kunnen zitten aan een ontsnapping. "Wanneer de gedetineerde ontsnapt uit de gevangenis mogen er geen strafbare feiten worden gepleegd. In praktijk is dit bijna onmogelijk. Je kan nooit zomaar een gevangenis uitlopen. Als je bijvoorbeeld een ruit inslaat om vervolgens met een laken te ontsnappen, dan is het vernielen van die ruit strafbaar."

"Op het moment dat je een strafbaar feit pleegt om te ontsnappen, kan het Openbaar Ministerie je vervolgen. Het Openbaar Ministerie vervolgt je voor het plegen van die nieuwe strafbare feiten. Het is ook strafbaar als gevangenen hulpverlenen bij een ontsnapping."

Strafbaarstelling

De minister heeft een paar jaar geleden een onderzoek naar strafbaarstelling van het ontsnappen uit de gevangenis laten uitvoeren. Boufadiss zegt dat onderzoekers hebben geconcludeerd dat het strafbaar stellen van een ontsnapping niet veel zin heeft. "Omdat de meeste mensen die vastzitten zich niet laten tegenhouden door een strafbaarstelling. Het maakt het aantal ontsnappingen niet lager."

"Daarnaast is het aantal ontsnappingen uit de gevangenis in Nederland erg laag. Het is dus ook de vraag of het echt nodig is om dit strafbaar te stellen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie