Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Mogen volwassenen broers en zussen legaal seks hebben?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Mogen volwassenen broers en zussen legaal seks hebben?

Zo nu en dan staan er in verschillende glossy’s artikelen over lezers die seks hebben met hun broer of zus. Deze lezers doen een bekentenis en vragen om hulp. Maar is het legaal om als volwassene seks te hebben met je volwassen broer of zus? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#93 - Mogen volwassen broers/zussen legaal seks hebben? (S04) - Alledaagse Vragen

"Zover ik weet is het hartstikke legaal om seks te hebben met je broer of zus. Mits je broer of zus ook meerderjarig is. Ook is het van belang dat beide partijen er mee instemmen," vertelt strafrechtadvocaat Michiel Schimmel.

Westermarck-effect

Dat veel mensen liever er niet aan willen denken om seks met je broer of zus te hebben, heet het Westermarck-effect. Het is een verschijnsel waarbij kinderen die hun jeugd met elkaar doorbrengen uiteindelijk geen seksuele belangstelling voor elkaar zullen hebben.

Maar er is ook kritiek op dit onderzoek omdat er wel degelijk groepen zijn die close met elkaar opgroeien en op langere termijn wel seksuele gevoelens ontwikkelen, bijvoorbeeld in kleine gemeenschappen.

Genetische Seksuele Aantrekkingskracht

Bij genetische seksuele aantrekkingskracht voel je je aangetrokken tot familieleden. Het is een fenomeen dat eigenlijk alleen voorkomt bij familieleden die van jongs af aan niet samen zijn opgegroeid. Wanneer iemand bijvoorbeeld op latere leeftijd zijn broer of moeder ontmoet. Dan kunnen er heftige gevoelens van verliefdheid ontstaan.

Trouwen

Je mag wel legaal seks hebben met je broer of zus, maar trouwen met elkaar is in Nederland verboden. "Je mag niet in een neerwaartse of opwaartse familielijn trouwen. Zo’n familielijn heb je met je broers, zussen, ouders en grootouders. Dat is wettelijk verboden," zegt familierechtadvocaat Iris de Graaff. "Daarentegen mag je in principe wel met de zijwaartse lijn trouwen. Dit betekent dat je met je neven en nichten in het huwelijk mag treden. Al moet hiervoor wel een verklaring worden afgelegd bij een ambtenaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie