Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Leven we in de juiste tijdzone?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Leven we in de juiste tijdzone?

Wanneer je de landsgrens tussen Spanje en Portugal overgaat, ben je opeens in een andere tijdzone. Van het ene op het andere moment is het een uur eerder of later op je horloge. Als we zo makkelijk van tijd kunnen veranderen, leven we dan in Nederland wel in de juiste tijdzone? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#85 - Leven we in de juiste tijdzone? (S04) - Alledaagse Vragen

"In het begin van de negentiende eeuw zijn de tijdzones vastgesteld. Wanneer je naar deze tijdszones kijkt, zie je dat veel landen de neiging hadden om bij een tijdzone te horen die iets te oostelijk ligt", vertelt Roelof Hut, chronobioloog aan Rijksuniversiteit Groningen. "Dit betekent dat de politiek beslist dat de bevolking een uur eerder zijn bed uitkomt. Dit deden ze om de productiviteit te verhogen."

Tweede wereldoorlog

"Voor alle landen aan de westkust van Europa staat de wintertijd het dichtsbij onze eigen tijdzone. Maar dan hebben we nog steeds de verkeerde tijd", zegt Hut. "Dit komt omdat Nederland, België, Luxemburg en Spanje allemaal in de Tweede Wereldoorlog zijn ingelijfd bij de Duitse tijdzone."

Hut vervolgt: "We zitten een tijdszone te oostelijk, dus eigenlijk een uur verkeerd. Wanneer je zomertijd gaat instellen dan ga je nog een extra tijdzone verkeerd. Nederland heeft nu in de zomer dezelfde tijd als Moskou. Dan moet je dus 2 uur eerder uit je bed dan eigenlijk de bedoeling is."

Zon op zijn hoogste punt

Wat is dan de juiste tijdzone voor een land? Volgens Roelof moet dan worden gekeken naar de zon. "Als de zon om 12.00 uur op het hoogste punt is, dan heeft de mens daar het meeste baat bij. Bij ons, in Nederland, is dat niet goed afgesteld. Het gevolg daarvan is dat in de winter de zon om 12.45 uur op haar hoogste punt is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie