Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Kunnen huisdieren een burn-out krijgen?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Kunnen huisdieren een burn-out krijgen?

Wanneer mensen te veel stress ervaren, kan er een burn-out ontstaan. De opdrachten die een huisdier van zijn baasje krijgt, kunnen ook stressvol zijn. Maar kunnen huisdieren ook een burn-out krijgen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#89 - Kan je huisdier ook een burn-out krijgen? (S04) - Alledaagse Vragen

"Een burn-out ontstaat als je een langere tijd stress ervaart. Dit noemen we chronische stress. Dieren kunnen ook chronische stress ervaren", vertelt Ineke van Herwijnen, universitair docent te Utrecht en gedragstherapeut voor dieren. "Een belangrijk signaal van een burn-out is wanneer dieren stoppen met spelen."

Klachten

"Het meest waarschijnlijke gedrag bij een burn-out is passief gedrag", vervolgt Van Herwijnen. "Wanneer een huisdier chronische stress ervaart, kunnen ze lichamelijke klachten ervaren. Huid- of maagproblemen zijn voorbeelden hiervan. Ook kan het veranderen van gedrag een symptoom van een dieren burn-out zijn."

Voorkomen van een burn-out

Van Herwijnen heeft een aantal tips voor het voorkomen van een burn-out. "Om een huisdier zo min mogelijk stress te laten ervaren, moet het zijn eigen gedrag kunnen vertonen, zoals genoeg bewegen. Als die mogelijkheden er te weinig zijn, of er is te veel druk, dan kunnen er situaties ontstaan waarbij de chronische stress naar voren komt. Denk aan een kat die niet matcht met een ander huisdier, of een hond die op de verkeerde manier wordt getraind."

Huisdierproof

Naast dat de huisdieren gedrag moeten kunnen uiten wat bij ze past, is er ook een belangrijke rol voor het baasje. Gabriel Wildebras is influenceer en dierenvriend. Hij deelt aan meer dan 210.500 volgers op TikTok zijn dierenfilmpjes. Wilderbras vertelt wat de eigenaren van de huisdieren kunnen doen. "Allereerst is het belangrijk dat je genoeg aandacht aan je huisdier geeft. Maar naast aandacht is verdiepen in het dier ook belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar de juiste voeding. Honden geven goed aan wat ze wel en niet lekker vinden. Maar neem als baas wel het leiderschap, zodat de hond niet gaat bepalen wat en wanneer ze eten krijgen."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie