Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen: Hoe win je een rechtszaak als kraker?

foto: Foto: Evert Elsinga. Bron: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen: Hoe win je een rechtszaak als kraker?

Sinds 2010 is kraken illegaal en een strafbaar feit. Toch komt het soms voor dat krakers hun rechtszaak winnen en niet vervolgd worden. Hoe kan dat? De redactie van de podcast Alledaagse Vragen zocht het uit. Strafrechtadvocaat Willem Jebbink heeft al menig rechtszaken gewonnen voor krakers. De Wet Kraken en Leegstand is dus van kracht in Nederland, maar hoe kan het dat er dan toch zaken gewonnen worden?

#27 - Hoe win je een rechtszaak als kraker? (S04) - Alledaagse Vragen

Volgens strafrechtadvocaat Jebbink kan het voor komen dat krakers winnen als huiseigenaren niet goed kunnen aantonen dat hun pand in gebruik is. "Als er sprake is van leegstand kan een rechter beslissen dat de krakers toch recht hebben op de woning." Dit wordt bepaald door de wet huisvredebreuk. Hiermee hebben Nederlandse burgers het recht hebben op een dak boven hun hoofd. Deze wet weegt zwaarder dan de antikraakwet.

Paleis op de Dam kraken

Onze kroonprinses Amalia komt in Amsterdam wonen. Ze komt te wonen in een prachtig grachtenpand. Dit pand werd echter al verhuurd aan andere studenten die nu plots het pand uit moesten. In deze wooncrisis is het niet vanzelfsprekend dat je direct een nieuwe woning krijgt. Hebben de studenten uit het grachtenpand überhaupt wel een dak boven hun hoofd? Zo niet, zouden zij dan bijvoorbeeld het Paleis op de Dam mogen kraken?

"Nee!" vertelt Tomlow. "In het paleis op de Dam worden allemaal festiviteiten georganiseerd. Je vist dus als kraker naast het net in deze situatie. Het paleis op de Dam wordt permanent gebruikt en is daardoor niet te kraken." Het is dus niet mogelijk om zomaar alles te kraken, ook niet met de wet van huisvrede.

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de podcast in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1 website!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie