Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Wie controleert dierenleed op de socials?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Wie controleert dierenleed op de socials?

Dieren zorgen vaak voor trending video’s op social media: honden die achter hun eigen staart aan blijven lopen of katten die een kersttrui aangetrokken kregen. Maar sommige video’s die als grappig worden gezien, grenzen aan dierenmishandeling. Wie controleert dierenleed op de socials? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#67 - Wie controleert dierenleed op de socials? (S04) - Alledaagse Vragen

Platforms controleren voor een gedeelte zelf het dierenleed in filmpjes. Bovendien is dierenmishandeling strafbaar. Uit het beleid van zowel Meta als TikTok blijkt dat dierenleed absoluut niet verspreid mag worden. Verschillende werknemers bij deze bedrijven houden toezicht om deze filmpjes te weren en te filteren. Mocht een gebruiker zelf een video tegenkomen met dierenmishandeling, dan kan dit ook gerapporteerd worden.

Politie

Daarnaast is er ook de optie om de politie in te schakelen bij video’s van dierenleed. Anouk Duinker, nationaal specialist bij de dierenpolitie, vertelt over de specialisatie van dierenmishandeling bij de politie: "Iedere politieman of -vrouw in Nederland heeft kennis over dierenmishandeling. Net als wijkagenten heb je ook in heel Nederland politiemensen die gespecialiseerd zijn in dierenmishandeling, verwaarlozing en zedenzaken met dieren."

De politie heeft geen team dat de hele dag het internet afstruint. Maar wanneer er video’s binnenkomen bij de politie gaan er gespecialiseerde mensen naar kijken. In sommige gevallen wordt er een gedragswetenschapper ingeschakeld.

Dieren aankleden

Op het internet worden ook regelmatig dieren vertoond in verschillende kledingstukken. Hoewel het schattig oogt, kan dit onder dierenmishandeling vallen. "Dieren aankleden kun je doen op momenten dat het medisch noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij dieren die ouder zijn", zegt Niels Kalkman, woordvoerder van de dierenbescherming. "Als je het puur voor het uiterlijk doet, dan liever niet."

Positiviteit

Maar er zijn ook trending filmpjes op social media die diervriendelijk zijn. "Een trend op Instagram is hamster scaping. Hierbij willen mensen zo mooi en natuurlijk mogelijk verblijf voor hun hamster maken. Dat is op lange termijn ook goed voor het dierwelzijn. Mensen doen het voor de likes maar voor een hamster heeft dit ook positieve voordelen", stelt Kalkman.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie