Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waar blijven alle condoleanceboekjes voor Elizabeth II?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waar blijven alle condoleanceboekjes voor Elizabeth II?

Vandaag wordt de Engelse koningin Elizabeth begraven. De Britse ambassade opende in Den Haag een condoleanceregister. Mensen kunnen in het register een afscheidsboodschap voor de koningin opschrijven. Toen luisteraar Jos dit nieuws las, vroeg hij zich af: Waar blijven alle condoleanceboekjes voor Elizabeth II? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#56 - Waar blijven al de condoleanceboekjes voor Elizabeth II? (S04)

"Over de hele wereld worden condoleanceregisters getekend voor koningin Elizabeth. Deze gaan uiteindelijk allemaal naar London. Daar belanden ze in het archief van het koningshuis van de Britse monarchie. Niet alleen de condoleanceregisters maar ook de persoonlijke kaarten en brieven worden daar bewaard", vertelt Justine Marcella, koningshuisverslaggever en -deskundige.

Historische waarden

De afgelopen dagen kwamen mensen bij het Buckingham Palace bijeen om samen te rouwen en een laatste eer te bewijzen aan koningin Elizabeth. Voor het hek van het paleis werden er veel Paddington-beertjes en boterhammen met marmelade neergelegd. Er werd opgeroepen om deze spullen, die verwijzen naar de video met The Queen en de beer, niet meer neer te leggen. Naast de beren en broodjes worden er ook veel bloemen en persoonlijke kaarten neergelegd. Deze kaarten hebben een historische waarden. Marcella legt uit: "De emoties die los worden gemaakt bij mensen door het overlijden van een koningin die 70 jaar op de troon heeft gezeten is van historische waarde. Juist door deze waarde blijven deze spullen ook bewaard."

En wil je dat jouw eigen brief ook in het Britse Koningshuis belandt? Dan heeft Marcella nog een tip: "Als je je naam in het Britse koningshuis wil vereeuwigen, dan is dit het moment om een kaartje te sturen."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie