Podcast
Ongehoord Nederland

'Bevrijd het onderwijs van gender-ideologie en politieke indoctrinatie' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé #19

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bevrijd het onderwijs van gender-ideologie en politieke indoctrinatie' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé #19

De eindexamens beginnen en dus zijn in de negentiende aflevering van Ongehoord Nieuwscafé twee onderwijsspecialisten te gast. SGP-Tweede Kamerlid, ex-docent en voormalig schooldirecteur Roelof Bisschop wil het onderwijs bevrijden van regeldruk, staatspedagogiek en gender-ideologie. Statenlid voor Noord-Holland en voorzitter van het wetenschappelijk bureau van FVD Ralf Dekker pleit voor 'Renaissancescholen': degelijk, kleinschalig onderwijs zonder politieke indoctrinatie, gedragen door docenten, ouders en leerlingen. Zoals gebruikelijk verzorgt columnist Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#19 - ‘Bevrijd het onderwijs van gender-ideologie en politieke indoctrinatie’

Basisvaardigheden

Voor 183.000 Nederlandse scholieren klinkt deze week het startschot voor de eindexamens. Maar, vrezen hun leraren, velen van hen zijn nog niet klaar voor een volgende stap: ze missen door de coronacrisis de algemene studievaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen leren.

“De coronamaatregelen waren, terugkijkend, te zwaar voor het onderwijs,” zegt Bisschop. “Denk ook aan de sociale vaardigheden van scholieren. Schoolleiders zeggen nu: de sfeer is anders, veel leerlingen zijn individualisten geworden.”

Bewegingsvrijheid

Dat de basisvaardigheden van veel leerlingen onvoldoende zijn, kunnen we niet alleen aan de coronacrisis toeschrijven, meent Dekker. Hij ziet op veel scholen een enorme drang om alles te controleren en te beheersen. “Alles moet gerapporteerd worden, overal zijn protocollen voor. Er is veel te weinig bewegingsvrijheid. Docenten voelen zich niet autonoom.”

“Scholen die het goed doen, zijn vaak scholen die de protocollering aan hun laars lappen,” vult Bisschop aan. “Besteed je tijd en je energie aan het begeleiden van leerlingen, dan gaan scholen excelleren.”

Het onderwijs zou van een “heleboel rimram” afscheid moeten nemen, vindt Bisschop. “Ga als ministerie dus niet een club als het COC subsidiëren die dan een lesmethode over seksualiteit en genderdiversiteit ontwikkelt ten behoeve van kinderen in groep 3. Kom op zeg, wat is dat voor gekkigheid en dwaasheid.”

Renaissancescholen

Als voorzitter van het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie, het Renaissance Instituut, is Dekker initiatiefnemer van een nieuwe vorm van basisonderwijs: de zogenoemde Renaissanceschool. Met kleinschalig onderwijs zonder modegrillen, te vroege seksuele voorlichting en klimaathysterie. In september is de start.

Dekker: “Op Renaissancescholen is het lesmateriaal apolitiek en de basisvaardigheden worden degelijk gebracht. Dus bij rekenen de tafels, de rijtjes en de staartdelingen terug. Het bestuur staat dicht bij de school, de directeur geeft ook les. Wij hopen dat dit concept een trigger gaat worden. Wij streven niet naar honderd Renaissancescholen. Het moet kleinschalig blijven en vooral inspirerend werken op de rest van het onderwijsveld.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie