Podcast
Ongehoord Nederland

'Journalisten zijn niet langer luizen in de pels van de macht' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé #15

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Journalisten zijn niet langer luizen in de pels van de macht' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé #15

In de vijftiende aflevering van Ongehoord Nieuwscafé is journalist, columnist en schrijver Syp Wynia te gast. Hij heeft geen hoge pet op van de traditionele Nederlandse media. "Ze zijn veel te gevoelig voor overheden, instituties en het establishment. Er wordt meer energie gestoken in het afweren van critici van Rutte dan in het zijn van luis in de pels van de macht." Zoals gebruikelijk verzorgt columnist Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#15 - ‘Journalisten zijn niet langer luizen in de pels van de macht’ - Podcast Ongehoord Nieuwscafé - Ongehoord Nieuwscafé

Nieuwe standaard

Syp Wynia begon zijn journalistieke loopbaan in de jaren zeventig in Groningen, op de redactie van het toenmalige Nieuwblad van het Noorden. Later werkte hij onder meer bij Het Parool en zette hij jarenlang de toon bij opinieweekblad Elsevier. Tegenwoordig is het gerenommeerde digitale weekblad Wynia’s Week zijn belangrijkste podium en ook bestiert hij uitgeverij Blauwburgwal.

"Er is de afgelopen halve eeuw met de journalistiek in Nederland iets merkwaardigs gebeurd" analyseert Wynia. "Eerst kwamen journalisten tot het inzicht dat ze kritisch moesten zijn en probeerden ze luizen in de pels van de macht te worden. Dat was in de jaren daarvóór, ten tijde van de verzuiling, heel ongebruikelijk. Het wonderbaarlijke is dat vijftig jaar later de standaard is geworden dat journalisten kritisch zijn op critici van de macht. Er wordt meer energie gestoken in het afweren van critici van Rutte dan in het zijn van luis in de pels."

Verklonterd establishment

Nederland, meent Wynia, kent een verklonterd establishment. "Zowel in de politiek als in aanpalende percelen wordt de macht uitgeoefend door mensen die allemaal hetzelfde vinden over diversiteit en duurzaamheid. Rutte is de voorzitter en het uithangbord van het gezelschap. Partijen die er niet aan meedoen, worden buitengesloten en ausradiert."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie