Podcast
Ongehoord Nederland

'Herdenking van 4 mei moet niet over oorlogen van nu gaan' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Herdenking van 4 mei moet niet over oorlogen van nu gaan' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

In de achttiende aflevering van Ongehoord Nieuwscafé is een specialist op het terrein van Tweede Wereldoorlog te gast: historicus, uitgever en auteur Perry Pierik. Hij waarschuwt voor het actualiseren van de dodenherdenking. "Je moet oppassen om de traditie van 4 mei te mengen met de waan van dag. De herdenking moet in elk geval beperkt blijven tot Nederlandse zaken." Zoals gebruikelijk verzorgt columnist Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#18 - ‘Herdenking van 4 mei moet niet over oorlogen van nu gaan'

Dodenherdenking

Na zijn studie geschiedenis begon Pierik in 1994 uitgeverij Aspekt. Daarnaast is hij altijd blijven schrijven, vooral over de Tweede Wereldoorlog. Zijn meest recente boek is Met Hitler voor moedertje Rusland, over de collaboratie van Sovjetvolkeren met de nazi’s.

De dodenherdenking van 4 mei is de laatste jaren steeds meer gaan dienen als kapstok voor het aan de orde stellen van actueel wereldleed, inclusief multiculturele thema’s. Pierik vindt dat we daar terughoudend mee moeten zijn. "Beschouw 4 mei in de eerste plaats als een historische herdenking. Als je het vastzet in de historie, heeft het ook een duidelijke plek. Beperk het ook tot Nederlandse zaken. Het is echt een Nederlands stukje geschiedenis dat herdacht wordt."

Arbeitseinsatz

De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting is groter dan ooit, merkt Pierik. "Telkens duiken weer nieuwe thema’s op. André van Duin hield vorig jaar op 4 mei op de Dam een heel bijzondere toespraak over de Arbeitseinsatz, naar aanleiding van wat zijn vader in de oorlog was overkomen. Dat was tot dan toe een onderwerp dat tijdens herdenkingen weinig aandacht kreeg. Terwijl er tijdens de bezetting 500.000 Nederlandse mannen in Duitsland te werk zijn gesteld, waarvan er 30.000 niet zijn teruggekomen."

Ook komen er nog steeds belangrijke archieven vrij. Pierik: "Bijvoorbeeld buitgemaakte documenten van nazi-Duitsland die in Russische archieven zitten en nu pas gedigitaliseerd worden. Allemaal geweldig materiaal dat nog nooit iemand heeft ingezien. Er liggen enorme kansen."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie