Podcast
Ongehoord Nederland

'Nederland is een narcostaat' – Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland is een narcostaat' – Podcast Ongehoord Nieuwscafé

In de veertiende aflevering van Ongehoord Nieuwscafé is de cultureel antropoloog en criminoloog Hans Werdmölder te gast. Al in de jaren tachtig - toen dat nog heel erg taboe was - deed hij onderzoek naar criminele Marokkaanse jongeren. Werdmölder is tegenstander van legale wietteelt ("dat lost niks op") en vindt dat Nederland een te mild strafklimaat heeft ("daardoor zijn we aantrekkelijk voor buitenlandse criminelen").

Ook hekelt hij het lage prestatieniveau van de Nederlandse recherche: "De opleiding is niet goed, het niveau is te laag en de organisatie is veel te veel naar binnen gericht." Zoals gebruikelijk verzorgt columnist Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#14 - ‘Nederland is een narcostaat’ – Podcast Ongehoord Nieuwscafé - Ongehoord Nieuwscafé

Narcostaat

Ons land, meent Hans Werdmölder, is de facto een narcostaat. "We produceren en exporteren drugs – xtc, wiet – en we zijn een doorvoerland, met name voor cocaïne."

Er moeten daarom wissels worden omgezet. Een eigenstandig drugsbeleid, vindt Werdmölder, kunnen we ons niet langer veroorloven. "Nederland heeft een te mild strafklimaat, met een lage pakkans, een lage vervolgingskans en een lage strafkans. Daardoor zijn we aantrekkelijk voor buitenlandse criminelen. Voor handel in harddrugs krijg je bij ons gemiddeld zes jaar. In Frankrijk krijg je voor hetzelfde vergrijp twaalf jaar met ook nog eens een torenhoge boete. Er zou op strafrechtelijk terrein een harmonisatie van EU-beleid moeten komen."

Wietexperiment

Een ander typisch Nederlands probleem is onze zeer matig presterende recherche. Dat ligt, zegt Werdmölder, zeker niet alleen aan het capaciteitstekort. "De opleiding is niet goed, het niveau is te laag en de organisatie is veel te veel naar binnen gericht. Rechercheurs worden steevast geworven onder politiemensen, maar er moet nieuw, vers bloed instromen en meer creativiteit."

Werdmölder is tegen het (nog niet operationele) "wietexperiment" waarbij geselecteerde telers legaal geproduceerde en op kwaliteit gecontroleerde cannabis aan coffeeshops leveren. "Wat gaat er gebeuren met de telers die niet worden geselecteerd, gaan die achteroverleunen? Nee, natuurlijk niet. Die gaan zoeken naar andere markten of ze gaan de strijd aan met telers die wel geselecteerd zijn. Het lost niks op."

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie