Podcast

Podcast De Dag: Het Gesprek - wat ouders hun gekleurde kinderen leren

foto: Ellen Brudetfoto: Ellen Brudet
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Het Gesprek - wat ouders hun gekleurde kinderen leren

[NOS] Ouders in de zwarte gemeenschap doen het al jarenlang, ook in Nederland. Ze nemen hun kinderen apart om ze uit te leggen dat ze in hun leven anders behandeld zullen worden omdat ze niet wit zijn.

In Amerika is het al generaties een belangrijk onderdeel van de opvoeding: The Talk. Een les die je op jonge leeftijd leert: wat doe je als zwarte man bijvoorbeeld als je in aanraking komt met de politie? Hoe voorkom je dat een agent onnodig geweld gebruikt? Ook Nederland voeren ouders Het Gesprek.

{podcast audio="145296" caption="#602 - Het Gesprek - wat ouders hun gekleurde kinderen leren" }

In podcast De Dag vertelt Ellen Brudet hoe haar moeder haar op jonge leeftijd al waarschuwde dat ze misschien een Amsterdamse tongval had, maar 'altijd bruin zou blijven'. Pas op latere leeftijd begreep ze wat dat betekende. Inmiddels heeft ze Het Gesprek met haar twee zoons gevoerd.

Verder vertelt politicoloog en publicist Kiza Magendane over waar we als samenleving wat hem betreft over in gesprek moeten gaan. Nu er in Nederland aanhoudend anti-racismeprotesten zijn, is het volgens hem tijd dat ook in Nederland de 'zwarte pijn' zichtbaar gemaakt wordt. Dát is Het Gesprek dat gevoerd zou moeten worden.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie