Podcast
NTRVPRO

DOCS: het eerste podcast-only programma van NPO Radio 1

foto: DOCSfoto: DOCS
  1. Nieuwschevron right
  2. DOCS: het eerste podcast-only programma van NPO Radio 1

15 jaar geleden begon de samenwerking tussen NTR en VPRO als een wekelijkse radiodocumentaire-uitzending, bekend als Radio Doc. Vanaf 1 januari 2021 zijn de documentaires te beluisteren als podcast-only programma onder de nieuwe naam DOCS.

Radio Doc wordt DOCS

Iedere aflevering is anders

Meestal weet je bij een podcast ongeveer wat je kunt verwachten. Je stemt af op een bepaalde stijl, op een specifiek onderwerp, op humor of juist een spannend verhaal. Maar er zijn uitzonderingen. Bij DOCS krijgen documentairemakers maanden, soms zelfs een jaar de tijd om zich te verdiepen in een onderwerp naar keuze en maximale vrijheid om de thematiek uit te diepen. En dus is het resultaat elke keer anders.

Van nertsenfokkers die hun geliefde traditie zien verdwijnen, een portret van jongeren die denken dat zij de wereld moeten redden van de ondergang, of een onderzoek naar moeder-dochter relaties, gemaakt door vrouwen die hun moeder op jonge leeftijd verloren.

Vaak hebben de makers een persoonlijke band met het onderwerp of een fascinatie voor de mensen die ze volgen. Zo komt maker Joyce de Badts zelf uit een familie van nertsenhouders, wat ook de reden is dat zij toegang kreeg tot deze zeer gesloten wereld. Mede door de betrokkenheid van de makers klinken ook grotere, maatschappelijke onderwerpen nooit als huiswerk en staan de herkenbare en menselijke verhalen altijd centraal.

DOCS

DOCS, een samenwerking tussen NTR en VPRO, begon 15 jaar geleden als een wekelijkse radio-uitzending en is sindsdien drie keer van naam veranderd: Radio Atelier werd Holland Doc Radio en toen Radio Doc. Vanaf 1 januari 2021 zijn de documentaires te beluisteren als podcast-only programma. Vandaar een nieuwe naam, een nieuwe vormgeving en ook een nieuwe presentatrice: Misha Melita.

Misha is een fervent podcastluisteraar, van 'keukentafelpodcasts', verhalende, journalistieke series en experimenten met fictie. Ze werkt mee aan podcasts van NRC (Onbehaarde apen en Vandaag) en is medeoprichter van de Stichting Podcastnetwerk, die de podcastcultuur in Nederland wil bevorderen. Misha Melita is de nieuwe stem van DOCS en zal de documentaires inleiden met een eigen stijl en aanstekelijk enthousiasme.

Elke woensdagochtend een nieuwe aflevering online

Vanaf 6 januari is er in DOCS elke woensdagochtend een nieuwe documentaire te horen. Te vinden op het podcastplatform van NPO Radio 1 en in jouw favoriete podcast app.

Kortom: Radio Doc wordt DOCS, het radioprogramma wordt een podcast, de zondagavond wordt de woensdagochtend en Misha Melita is de nieuwe stem. Eén ding blijft hetzelfde: het programma is elke week even onvoorspelbaar.

Luister de Verheugaflevering om alvast in te komen:

Verheugaflevering - DOCS

Radio Doc wordt DOCS

Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam DOCS. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Luister DOCS in NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie