Achtergrond
NTRVPRO

Radio Doc sluit af met special

foto: Radio Docfoto: Radio Doc
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Doc sluit af met special

Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam: DOCS.

De laatste aflevering van Radio Doc is daarom een speciale: je hoort vier documentaires die op een bijzondere manier tot stand zijn gekomen en en de makers vertellen daarbij over het maakproces. Welke hobbels kwamen ze onderweg tegen? Welke onverwachte cadeaus werden ze in de schoot geworpen?

Jan & Christina aflevering 4

Video niet beschikbaar

Jan & Christina

In deze Radio Doc Special hoor je een spiksplinternieuwe aflevering van de podcast Jan & Christina van Katinka Baehr. De serie, aanbevolen door NRC, gaat over de gelauwerde fotograaf Jan Banning die zich volledig inzet om een vrouw uit de gevangenis in Georgia (VS) te krijgen. Hij fotografeerde deze Christina Boyer ooit in de Pulaski State Prison waar ze een levenslange straf uitzit voor de moord op haar 3-jarige dochtertje. Banning raakt ervan overtuigd dat ze onschuldig is en doet er alles aan om haar vrij te krijgen.

Deel 3 van de podcast eindigde met de afwijzing van Christina's voorwaardelijke vrijlating. Jan beloofde niet op te geven en in deel 4 horen we hoe het Christina en Jan sindsdien is vergaan. Heeft Christina haar zus, van wie ze niet wist dat ze bestond, inmiddels ontmoet? Wat heeft David, de ex-vriend van Christina, die volgens Jan de moordenaar is, over de zaak te zeggen? En lukt het Banning nu wel om Christina vrij te krijgen?

Virus Verhalen

Ook zenden we een aflevering van de podcast Virus Verhalen uit. De podcastserie won in 2020 de Zilveren reissmicrofoon. "De podcast neemt ons mee op een tocht door wachtend en op anderhalve meter afstand levend Nederland. De podcast is prachtig radiofonisch gemaakt", verklaarde juryvoorzitter Vincent Bijlo bij de uitverkiezing. In de uitzending ook een gesprek met maker Heleen Hummelen over de bijzondere manier waarop de serie tot stand kwam.

Fryslân regenboogprovincie

En je hoort Fryslân regenboogprovincie, een documentaire van Botte Jellema. In 2016 werd Drenthe als eerste Nederlandse provincie een 'regenboogprovincie', bedoeld om de zichtbaarheid van LHBT'ers te vergroten en de problematiek bespreekbaar te maken in bijvoorbeeld het onderwijs. Alle provincies van Nederland volgden, op één na: Fryslân.

Tot in 2020 oud tv-presentator en homoseksueel Sipke-Jan Bousema na een burn-out terugverhuisde naar zijn geboortegrond in Friesland. Na een intensieve lobby lukte het hem: op 27 mei 2020 werd Fryslân, als laatste, tóch nog een regenboogprovincie.

Lopendebandwerk

Ook aandacht voor de vierdelige podcast Lopendebandwerk, over zwaar werk en dagen vol voldoening, over perfectionisme, en je soms net een robot voelen. Verborgen in enorme blokkendozen langs de Nederlandse snelwegen doen tienduizenden mensen werk waar maar weinigen jaloers op zullen zijn.

Hoe is het om geleefd te worden door machines en de klok? Een muzikale ode aan de lopendebandwerker samen met onder andere Spinvis en hiphop-producer Kubus. Maker Emmie Kollau vertelt hoe inspirerend het was om voor deze serie samen te werken met musici. We herhalen een aflevering.

De speciale Radio Doc is terug te luisteren op NPO Radio 1 en als podcast via de bekende kanalen.

Radio Doc wordt DOCS

Vanaf 1 januari 2021 gaat Radio Doc (NTR/VPRO), hét documentaireprogramma van NPO Radio 1, door als podcast-only programma onder een nieuwe naam DOCS. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Radio Doc wordt DOCS vanaf 1 januari 2021

Ster advertentie
Ster advertentie