Achtergrond

Een schietpartij in de straat, hoe is het om dat mee te maken?

foto: Radio Docfoto: Radio Doc
  1. Nieuwschevron right
  2. Een schietpartij in de straat, hoe is het om dat mee te maken?

[NTR] De afgelopen week haalden een paar schietpartijen het nieuws. Op maandag een schietpartij met fatale afloop in het Drentse Bovensmilde, en op woensdag raakte een man gewond na een schietpartij in Zaandam. Maar niet alle schietincidenten halen het nieuws, daarvoor zijn het er gewoonweg te veel.

Twee schietincidenten per dag

Op basis van politiecijfers blijkt dat er zich van januari 2019 tot september 2019 in Nederland 445 schietincidenten hebben voorgedaan waarbij 92 gewonden en 21 doden zijn gevallen. Gemiddeld vinden er twee schietincidenten per dag plaats.

Jaarlijks komen er naar schatting 300 slachtoffers met schotwonden door een vuurwapen op de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen terecht. Steeds vaker worden ook zware automatische vuurwapens aangetroffen.

Een schietpartij in je straat is dus niet zo uitzonderlijk meer als je zou hopen. Maar het is niet normaal en moet dat ook niet worden.

Een schietpartij in de straat

Het radiotweeluik Een schietpartij in de straat van Heleen Hummelen en Wieky de Boer neemt de ontwrichtende invloed van een schietpartij onder de loep, en kijkt naar wat betrokkenen daar tegenover zetten.

Het eerste deel Collateral Damage speelt zich af in Rotterdam. Het is woensdag 20 december 2017. In de Beverwaard in Rotterdam bereiden families zich voor op de kerst. Het kerstdiner op school is net afgelopen en ouders gaan met hun kinderen op weg naar huis.

Plotseling klinken er schoten. In het winkelcentrum, vlakbij de school, worden twee jongemannen in hun auto doodgeschoten met een Kalasjnikov. De kogels vliegen in het rond. Een huis wordt geraakt, een buurtbewoner zit bevend van schrik in zijn geparkeerde auto, een paar meter van de ravage vandaan. Zowel daders als slachtoffers zijn jonge jongens en ze komen allemaal uit de buurt.

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van NPO Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. Je hoort Radio Doc zondagavond tussen 21.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie