Podcast
Ongehoord Nederland

Franse verkiezingen: 'Het multiculturalisme zette enorm veel kwaad bloed' – Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Franse verkiezingen: 'Het multiculturalisme zette enorm veel kwaad bloed' – Podcast Ongehoord Nieuwscafé

In de zestiende aflevering van Ongehoord Nieuwscafé is journalist en Frankrijk-kenner René ter Steege te gast. Hij laat zijn licht schijnen over de Franse presidentsverkiezingen. Blijft in Frankrijk alles bij het oude met Emmanuel Macron of wordt de rechtse Marine Le Pen aanstaande zondag gekozen tot president? In dat laatste geval riskeert Frankrijk een allochtone volksopstand, denkt Ter Steege, en ook in de Europese Unie zullen grote spanningen ontstaan. Zoals gebruikelijk verzorgt columnist Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#16 - Franse verkiezingen: ‘Het multiculturalisme zette enorm veel kwaad bloed’ – Podcast Ongehoord Nieuwscafé - Ongehoord Nieuwscafé

Multiculturele staatsleer

René ter Steege was onder meer correspondent in Nederland van Le Monde, buitenlandredacteur van Het Parool en ook schreef hij in 2017 een boek over Marine Le Pen.

Volgens Ter Steege werd in de jaren tachtig, tijdens het presidentschap van de socialist François Mitterrand, de kiem gelegd voor de opkomst van eerst Jean-Marie Le Pen en daarna zijn dochter Marine. “Het multiculturalisme werd staatsleer. Migranten en hun nakomelingen moesten vooral alle ruimte krijgen en wie al langer in Frankrijk woonde, kwam op het tweede plan. Dat zette enorm veel kwaad bloed.”

Volksopstand

Ter Steege voorspelt “groot gedonder” als Le Pen zondag wint. “Stel ze neemt het hoofddoekverbod serieus. Dan krijg je op veel plaatsen in Frankrijk een volksopstand. Stel de politie doet invallen om illegale immigranten aan te houden. Dan krijg je guerrilla. Allochtone gemeenschappen komen dan in verzet. Neem de noordelijke voorsteden van Marseille - die mensen zijn gewapend.”

Le Pen is buitengewoon kritisch over de Europese Unie, memoreert Ter Steege. “Ze wil verdragen opzeggen, minder geld betalen aan de EU en politieke invloed terugnemen. Ook wil ze weer grensbewaking, zowel voor personen- als voor goederenvervoer. Officieel is dat geen Frexit, want dat wil Le Pen niet meer, waar het komt er wel op neer. Dat zal in Europa voor enorme spanningen zorgen.”

Eervol verliezen

Maar gaat Le Pen ook daadwerkelijk winnen? Ter Steege denkt van niet. “Maar ze kan volgens de peilingen wel eervol verliezen en ook dat is zeer opmerkelijk. Vooral als je bedenkt dat alle media in Frankrijk nu campagne tegen Le Pen voeren en alle politici – van de linkse Jean-Luc Mélenchon tot de rechtse Nicolas Sarkozy – zich hebben uitgesproken voor Emmanuel Macron. Als je dan toch rond de 45 procent zou weten te scoren, dan doe je wel iets goed.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie