Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoe werkt pinnen in het vliegtuig?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoe werkt pinnen in het vliegtuig?

Tijdens een vlucht komt het cabinepersoneel langs met een kar om drinken en eten te verkopen. Op steeds meer vluchten kan je deze consumpties met de pin betalen. Maar hoe is het mogelijk om in het vliegtuig te pinnen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#104 - Hoe werkt pinnen in een vliegtuig? (S04) - Alledaagse Vragen

"Pinnen in het vliegtuig is mogelijk omdat tegenwoordig veel vliegtuigen een wifi-verbinding hebben. De pintransacties vinden plaats doormiddel van deze internetverbinding. Dit werkt hetzelfde wanneer er wordt gepind op de grond", vertelt Jan Fieten, product strategy manager bij de KLM.

"Bij internationale vluchten maakt KLM de wifi toegankelijk voor passagiers. Deze mensen kunnen ook pinnen aan boord. Op Europese vluchten is de organisatie het gebruik van internet nog aan het uitrollen."

Verbinding maken

Om gebruik te kunnen maken van internet is er een verbinding nodig met een satelliet. "Op het dak van het vliegtuig zit een hele grote antenne. Die maakt verbinding met de satelliet in de ruimte. Er zijn meerdere satellieten in de ruimte. Deze zijn verspreid rond de wereld."

"De passagier maakt verbinding met een draadloze modem, zoals je thuis doet of in een openbare ruimte. Daarmee maak je dus verbinding met de wifi aan boord."

Betaald product

Bij veel vluchtmaatschappijen zie je dat het nog een betaald product is. De kosten voor wifi bij een Europese vlucht liggen tussen de acht en twaalf euro. Bij intercontinentale vluchten zijn de prijzen hoger; dit kan oplopen tot dertig euro. "Dat heeft ermee te maken dat het een vrij dure verbinding is", sluit Fieten af.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie