Podcast

RIVM waarschuwde: vertraag de versoepelingen om teleurstelling te voorkomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RIVM waarschuwde: vertraag de versoepelingen om teleurstelling te voorkomen

Na de coronazomer van 2020 gaat ook de zomer van 2021 als een teleurstelling voorbij. Veel jongeren verwachtten de ‘summer of love’, maar door de aanhoudende coronamaatregelen bleef dat fenomeen achter de voordeur. Toch werden er half juni door het kabinet hoge verwachtingen geschept. De versoepelingen kwamen eraan en uitgaansbezoekers hebben twee weken kunnen genieten van een stapavond. Totdat de versoepelingen
abrupt werden teruggedraaid door het kabinet. The summer of love werd in de kiem gesmoord en jong Nederland had wederom een teleurstelling te verwerken. Dat had allemaal voorkomen kunnen worden als het kabinet naar het RIVM had geluisterd. Dat stelt de gedragsunit, die al vooraf waarschuwde: ‘bouw traagheid in je versoepelingen’.

#29 - Dus je bent teleurgesteld: 'Hugo gaf ons te hoge verwachtingen' ? (S02) - Alledaagse Vragen

In de nieuwste aflevering van de podcast Alicante gaat het jongerencollectief van NPO Radio 1 dieper op de volgende vragen in: Wat doen dergelijke teleurstellingen psychologisch met je? Zitten er aan een teleurstelling ook positieve kanten? En houdt het kabinet ook rekening met hoe lang men teleurstelling na teleurstelling kan verwerken?

RIVM Gedragsunit waarschuwde vooraf

Sinds vorig jaar april heeft het RIVM een zogenoemde ‘Corona Gedragsunit’. Deze unit onderzoekt onder andere hoe de Nederlander de coronacrisis ervaart, hoe de maatregelen worden nageleefd en of ze zich wel of niet willen laten vaccineren. Met een team van gedragswetenschappers adviseren zij het kabinet voor het coronabeleid en de communicatie daarvan. In de podcast Alicante bespreken verslaggever Ilan Hoekstra en Mariken Leurs, hoofd van de Gedragsunit, de versoepelingen op 26 juni.

Hoekstra vraagt zich af in hoeverre het kabinet ook rekening houdt met hoe lang men teleurstelling na teleurstelling kan verwerken. Leurs schetst dat zij slechts adviezen kan voorleggen en dat het kabinet vervolgens zijn eigen keuzes maakt. Zo ging de keuze om in juni snel te versoepelen geheel tegen het advies van de unit in: “We hebben steeds aangegeven dat het heel belangrijk is dat je met versoepelingen een bepaalde traagheid moet inbouwen. Want wat je wil voorkomen is dat je versoepelt en twee weken later moet constateren: ‘oh dat is te snel’, en dat is wel wat we in juni hebben gezien.”, aldus Leurs.

De positieve kanten van een teleurstelling

Een teleurstelling is niet alleen een negatief beladen emotie, stelt psycholoog Thijs Launspach. Uit een teleurstelling blijkt dat hetgeen waarover je teleurgesteld bent iets is wat je belangrijk vindt. ‘It shows that you care’, zegt Launspach. Al wegen de positieve dingen niet op tegen de negatieve dingen in deze crisis. Een van de psychologische gevolgen die Launspach wel ziet is dat er veel meer jongeren zelfbewuster zijn: “Er heerste een ontzettende prestatiedruk onder millennials en generatie Z’ers waarin het beste niet goed genoeg was. We namen het onszelf kwalijk op het moment dat we niet aan onze eigen verwachtingen konden voldoen. Maar dat is anders nu we gemerkt hebben dat we niet alles in de hand hebben. Dat je niet voor 100% verantwoordelijk bent voor wat er in je leven overkomt, omdat er soms dingen gebeuren die buiten je controlesfeer vallen, zoals een pandemie”.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie