Podcast

Kinderen van complotdenkers: 'Misschien moet ze maar corona krijgen om het te begrijpen'

foto: Alicantefoto: Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen van complotdenkers: 'Misschien moet ze maar corona krijgen om het te begrijpen'

In tijden van corona, de overheidsbemoeienis die daarmee gemoeid gaat en social media raken steeds meer mensen in de ban van complottheorieën. Maar wat als je daar zelf niet in gelooft, maar een van je ouders hier drastisch van overtuigd is? Je kan erom lachen, maar je kan er ook verdrietig of boos om worden. Het is tenslotte een dierbare van je.

In de nieuwste podcast Alicante van NPO Radio 1 spreken we verschillende personen waarvan de moeder een complotdenker is. Fenna, Linus en een dochter die anoniem blijft, vertellen uitgebreid over hun verhouding, geschiedenis en ervaringen. Soms kan het zover gaan dat je elkaar een maand niet meer spreekt. Of zelfs dat een van de moeders niks meer met haar dochter te maken wil hebben zolang ze niet haar ideeën volgt. De anonieme spreker deed de volgende oproep op Twitter:

"Mijn moeder is helemaal in de ban van Willem Waanzin Engel. Met de kennis van nu had ze ons vroeger nooit laten inenten. Ze heeft al maanden met de hele familieruzie omdat wij haar niet snappen en onze ogen niet openen. Zo moeilijk dit. Ik ben gewoon mijn moeder kwijt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beluister hier de podcast:

#19 - Kinderen van complotdenkers: 'Misschien moet ze maar corona krijgen om het te begrijpen' - Alledaagse Vragen

Aanleiding

In het item 'Boos op de media' dook Alicante in een toenemende argwaan in de pers, onder een groep betogers die bij verschillende protesten van zich laat horen. De reportage over de Viruswaanzin demonstratie in Amersfoort bracht, vooral op Facebook, nogal wat reacties teweeg, van zowel aan- als tegenhangers. Vooral de groep 'argwaners' reageerde fel op de inhoud van onze berichtgeving. Reacties met een hoge 'het zou je moeder maar zijn'-gehalte:

Pascal: "Wat een Kutpropaganda! Worden weer allemaal redenen aangevoerd die allang achterhaald zijn! Echte journalisten bestaan niet meer."

Emmanuel: "Liegen, misleidende berichtgeving, negeren van belangrijke gebeurtenissen en berichtgeving. En nu een beetje zielig doen met deze video's alsof jullie onschuldig zijn. De mensen begrijpen meer en meer wat voor zielige spelletjes jullie spelen om de massa's te beïnvloeden. Maar jullie kunnen niet lang meer jullie gang gaan. De mensen zijn klaar met jullie."

Theorieën in de lift door corona

De moeder van de 27-jarige Linus is ook complotdenker. Volgens Linus is haar denkbeeld "toegenomen door corona." In De Nieuws BV vertelt hij dat de complottheorieën meer in elkaar over te lijken lopen dan vroeger. "Een complot is verbonden aan een ander complot en het zou dan - dat hoor ik niet altijd - in een groter plan passen."

Video niet beschikbaar

De moeder van Linus staat open voor veel theorieën. Dat betekent ook dat ze ervoor openstaat als Linus haar wil uitleggen dat iets niet klopt. Bijvoorbeeld: een keer dacht zijn moeder dat Osama Bin Laden en Obama iets met elkaar te maken hadden, doordat ze hen samen op een filmpje zag staan. Dat bleek gephotoshopt te zijn. Toen Linus aan zijn moeder de originele foto liet zien, nam ze aan dat hij gelijk had. Maar er zit niet echt schot in de zaak: de week erop komt Linus' moeder met een nieuwe theorie.

Dat onder corona de theorieën populairder of extremer worden is volgens Hoekstra, maker van de podcast Alicante, niet heel gek: "Corona is ook allesomvattend dus ik kan me voorstellen dat je dan denkt dat iemand daarachter zit."

Podcast Alicante

De podcast Alicante - Kinderen van complotdenkers: "Misschien moet ze maar corona krijgen om het te begrijpen" is vanaf maandag 17 augustus te vinden in je favoriete podcast-app of op de NPO Radio 1-app.

Ster advertentie
Ster advertentie