Podcast

Alicante op pad: Nederland viert de alternatieve zomervakantie

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante op pad: Nederland viert de alternatieve zomervakantie

Het is een feit: de zomervakantie van 2020 ziet er anders uit dan die van voorgaande jaren. Vliegen naar een zonbestemming is op dit moment bijna onmogelijk gezien veel vluchten geannuleerd zijn en verschillende landen buitenlandse toeristen weren. En zo zoekt de Nederlander massaal een alternatief om alsnog tot rust te komen.

Eerder werd er al, bij het programma Nieuwsweekend, geroepen dat je niet naar Bali hoeft te vliegen om op zoek te gaan naar jezelf. Dat kan ook veel dichter bij huis, of zelfs letterlijk thuis. De 'staycation', zoals journalist en thuisblijver Frans van Deijl het noemt, is in opmars. En nu we aangemoedigd worden om thuis te blijven, komt de inventiviteit van de Nederlander naar boven.

Om de vindingrijke Nederlander een extra handje te helpen zijn verslaggevers Thijs van Litsenburg en Ilan Hoekstra van Alicante op pad gegaan. De vierdelige zomerserie 'De Alternatieve Zomervakantie' geeft een inkijkje hoe de Nederlander zijn vakantie viert in tijden van corona. Zo zijn ze een stuk van het Pieterpad gaan lopen, bezoeken ze een gloednieuw all-inclusive concept in Badhoevedorp en onderzoeken ze hoe toeristisch en divers de provincie Drenthe is.

Uitverkocht Pieterpad

Het Pieterpad is de langste wandelroute van Nederland. Van Pieterburen Naar De Sint-Pietersberg is het bijna 500 kilometer lopen. Bijna alle campings en hotels langs de route zijn deze periode praktisch uitverkocht. Gelukkig zijn er een hoop campings die permanent wat extra plekjes overhouden voor Pieterpad-wandelaars.

Ilan en Thijs lopen een stuk van de route, van het Gelderse Laren naar Vorden. Onderweg komen ze verschillende wandelaars tegen waarvan het merendeel een buitenlandse vakantie op de planning had staan. De jongens hadden verwacht dat de wandelaar over het algemeen wat ouder zou zijn, maar dat viel, in positieve zin, mee. Beluister de aflevering 'De Alternatieve Zomervakantie - File op het Pieterpad’ hoe het ze is vergaan:

#18 - De Alternatieve Zomervakantie - File op het Pieterpad - Alledaagse Vragen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Creativiteit recreatieondernemers

Ook deze vakantie zouden er duizenden Nederlanders naar Spanje, Egypte of Turkije afreizen om te genieten van hun all-inclusive vakantie. Helaas gaat ook dat dit jaar niet door, maar er is gelukkig een Nederlands alternatief. Zo kun je naar Preston Palace in Almelo of naar het nieuwe all inclusive-concept 'Costa Holanda'.

Nu er aanzienlijk minder gevlogen wordt, maar de vraag naar ontspanning in het binnenland toeneemt, sprong Corendon in dat gat. In een mum van tijd heeft de hotelonderneming zijn luchthavenhotel nabij Schiphol omgebouwd tot een zomers all-inclusive concept. Als bezoeker overnacht je in het 'Village Hotel' in Badhoevedorp en kun je gebruik maken van de pendelbus die je, in een half uur, naar een beachclub in Zandvoort aan Zee brengt. Het lopend buffet is op beide locaties aanwezig en het onbeperkt nuttigen van alcohol is uiteraard een essentieel onderdeel van de vakantiedeal. In de aflevering 'De Alternatieve Zomervakantie - Antalya aan de Amstel' is te horen hoe de heren van Alicante het dagje 'all inclusive' ondergaan.

Drenthe, het Europa van Nederland

De provincie Drenthe is bij uitstek een provincie waar je goed kan toeven als vakantieganger, het is namelijk één van de veiligste coronaregio’s van Europa is. Ook het Marketingbureau van Drenthe onderschrijft de groeiende populariteit. "Van de verblijfsaccommodaties merkte in de tweede week van juli bijna vier op de tien ondernemers niets meer van corona", zegt Lars Borgdorff van Marketing Drenthe in het Dagblad van het Noorden. En dat terwijl Drenthe te kampen heeft met een hoop vooroordelen vanuit het westen, aldus Johan Derksen in WNL Opiniemakers. Ondanks dat het een 'warm bed' is, zegt Derksen.

En die vooroordelen hadden Thijs en Ilan ook. Of eigenlijk, vooral de geboren Amsterdammer, Ilan. Daarom zoeken ze samen in de podcastaflevering 'De Alternatieve Zomervakantie - Drenthe, het Europa van Nederland' uit of Drenthe een goed alternatief is voor een avontuurlijke interrail-vakantie.

Want zeg nou zelf: de Brusselse Manneke Pis is te vervangen voor Bartje uit Assen, het Atheense Akropolis voor het openluchtmuseum Ellert en Brammert en Route 66 of de Isle of Man kun je inruilen voor Hunebed-highway, de snelweg N34 die over de Hondsrug loopt. Gekscherend crossen de twee heren door de provincie om uit te zoeken hoe de provincie als avontuurlijk continent kan dienen.

De hondencamping, een fenomeen

Ook bezoeken de heren hondencamping Evensterk in het Drentse Amerika. Aldaar kunnen campingbezoekers hun hond zonder zorgen loslaten op het terrein. In tegenstelling tot vele andere campings. In de aflevering 'De Alternatieve Zomervakantie – De hondencamping' legt campingeigenaar Petra Plasterk uit hoe het er op de hondencamping aan toe gaat.

Zo zijn alleen sociale honden welkom op de camping en is het gedrag tussen de honden te vergelijken met de politiek: "Elke keer als er nieuwe mensen (honden, red.) komen, dan worden er even verkiezingen gehouden om te kijken wie nu de nieuwe minister-president wordt voor de komende periode", aldus Plasterk. Ze vervolgt: "Gasten van camping Evensterk hebben geen televisie nodig, want het (politieke) schouwspel van de honden is al je eigen televisie."

De podcast-zomerserie ‘De Alternatieve Zomervakantie’ van Alicante is te vinden in de NPO Radio 1-app, Spotify, Apple of op je favoriete podcastapp.

Alicante

Vier NPO Radio 1-verslaggevers, één podcast. Racistische whatsappstickers. De op één na jongste monnik van Nederland. Evangelische ex-criminelen. Live op Instagram vanuit de gevangenis. Alicante brengt je boeiende, spannende, nieuwswaardige verhalen. Reportages, interviews, humor, spanning. Het nieuws van alle kanten!

Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in MOET gaan duiken? Stuur ons dan nu een bericht via alicante@radio1.nl.

Alicante bestaat uit Arda Kaya, Ilan Hoekstra, Shayno Numansen en Thijs van Litsenburg en is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie