Podcast

De nieuwste aflevering van Alicante: 'Geen leven zonder de nacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De nieuwste aflevering van Alicante: 'Geen leven zonder de nacht'

Sinds afgelopen maart is het leven van een jongvolwassene toch nét iets anders dan voorheen. Het in je eentje het weekend inluiden, met een voor acht uur 's avonds gehaalde borrel van de supermarkt, is toch niet helemaal hetzelfde als het glas kunnen heffen met je vrienden. Helaas is dit het enige alternatief, gezien de uitgaanssector volledig stil ligt sinds de coronacrisis. In de nieuwste aflevering is de redactie van Alicante in ons huidige nachtleven gedoken. Hoe belangrijk is ons nachtleven en wat is ervan over?

#26 - Geen leven zonder nacht: ‘Ik mis lam van de ket in de taxi kruipen’ - Alledaagse Vragen

Dancemuziek is één van de belangrijkste exportproducten van Nederland, maar waarom horen we dan zo weinig over deze sector vanuit de politiek? Om deze vraag te beantwoorden hebben de redactieleden van het NPO Radio1-collectief Alicante contact gezocht met Reinier van Dantzig. Hij is fractievoorzitter van D66 Amsterdam én kroegbaas.

"Het probleem van de politiek is dat er over het algemeen wat oudere mensen in de politiek zitten. Die mensen hebben, als ze al een stapleven hebben gehad, dat leven al achter de rug. Daardoor is het niet top of mind hoe belangrijk dansen en de sociale contacten voor jongen zijn. Het is een enorme uitlaatklep. Ik heb sterk de indruk dat het onder het kopje ‘ingewikkeld’ wordt beschouwd en het niet van absoluut levensbelang is", aldus Dantzig.

Een gokje wagen

In de nieuwste Alicante-aflevering schuift ook Thomas van Kooten aan. Thomas heeft tijdens de coronacrisis een nachtclub in Helmond geopend: "Of het de beste keus is geweest om een nachtclub te openen in tijden van corona zal nog moeten blijken. Ik vind het belangrijk dat mensen een plek hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Even los van de ellende buiten, waar ze binnen enkel kunnen genieten. Het is nu eigenlijk een hele gemeenschap die wegvalt." Op dit moment vindt hij de situatie erg uitzichtloos en hoopt dat er binnenkort snel perspectief op de situatie komt.

Mentale gesteldheid

Zo worden er zorgen geuit over de mentale gesteldheid van jongeren door de huidige pandemie. "Er zijn veel mensen met een depressie en daar is nu minder goed grip op te krijgen. Door het gevaar dat de nacht er niet meer is", zegt Shirin Mirachor, artistiek directeur bij nachtclub Mono Rotterdam.

Een omgeschoolde DJ

DJ Albert Jan Buitendijk was een van de velen die tijdens de crisis zonder werk kwam te zitten. De eerste paar maanden heeft hij zich vooral bezig gehouden met werkzaamheden binnen een hoveniersbedrijf: "Je moet wat, zo veel ruimte voor banen is en was er niet. Uiteindelijk ben ik aan het werk gegaan in de jeugdzorg. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou doen, maar ik hoop wel dat ik op mijn plek ben", aldus Buitendijk. Volgens hem heeft de pandemie een bizarre situatie gecreëerd waar niemand rekening mee kon houden. Het heeft mensen bewust of onbewust veranderend.

Afgelopen maandag kwam het nieuws naar buiten dat de Amsterdamse Wethouder Touria Meliani samen met de cultuurwethouders van Utrecht en Rotterdam een open brief heeft geschreven waarin om meer steun voor de uitgaanssector wordt gevraagd. Er moet namelijk iets gebeuren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie