Naar homepage
Opinie & Commentaar

Het glimmend voorhoofd van Hugo de Jonge
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het glimmend voorhoofd van Hugo de Jonge

Terwijl de mussen van het dak vielen had Lodewijk Asscher, de voorman van de PvdA, de Tweede Kamer van reces teruggehaald om te praten over de oplopende coronacijfers. Van camping naar Kamer, zeg maar dus.

Mark Rutte had er zin in en legde monter uit dat er ook in de toekomst soms fouten gemaakt worden. Dat is nou eenmaal zo, dat je soms cijfers ziet en die blijken later niet helemaal te kloppen. Dat maak je mee in tijden als deze. Dat was zo'n beetje de strekking.

Natuurlijk baalde Mark Rutte ook en legde hij vaderlijk en geduldig de regels uit en benadrukte hij dat iedereen zich daar wel aan moet houden. Geruststellende woorden van de premier. Rutte heeft zich dat in de afgelopen tien jaar heel erg goed eigen gemaakt. De teflonlaag van de premier is in topconditie. Zou een pan van dat ene merk dat die laag heeft ook na tien jaar een teflonlaag hebben in zo'n topconditie? Ik wed van niet!

Niet heet maar bloedheet

Iemand die misschien soms hoopt een beetje van die teflonlaag te hebben is onze coronaminister Hugo de Jonge. Hij heeft de meest ondankbare taak op zich genomen: Nederland door de coronacrisis helpen. Hugo de Jonge had het zwaar: lood en loodzwaar. En het was heet: bloed en bloedheet. En hij straalde dat ook aan alle kanten uit. Hij schutterde, draaide met z'n ogen, probeerde sommige dingen met een klein beetje humor op te lossen. En hij gebruikte woorden, veel woorden. Heel knap.

En op de achtergrond zaten premier Rutte en zijn kersverse nieuwe minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, samen een beetje te lachen en te keten. Terwijl kabinetskameraad Hugo de Jonge weer eens corvee had. Dat was niet zo sympathiek van de VVD-collega's. En, zag ik dat nou goed of zit ik weer eens in de fantasiesferen?

Glimmend zweet

Door de warmte en misschien ook wel de hitte in het debat begon het voorhoofd van Hugo de Jonge warm te worden. "Hij glimt nogal" appte iemand uit Haagse kringen die ook het debat volgde. Het voorhoofd van onze minister van coronazaken was het enige dat glom. Ik had het toch een beetje te doen met minister De Jonge die een lawine aan vragen kreeg.

Ooit zei Ed van Thijn tegen mij dat politici als een soort konijnen zijn op een militair oefenterrein. Je hebt zoveel informatie die je tot je moet nemen, dat je nooit weet of alles klopt, of je alles hebt gelezen en of je alles hebt kunnen checken. Dat is in deze coronatijd natuurlijk nog even een tandje erger. Zou Hugo de Jonge zich hebben gevoeld als dat konijn op dat terrein? De kogels vlogen hem om de oren. Eén van de opvolgers van Ed van Thijn, Lodewijk Asscher, nam het woord 'chaos' zelfs in de mond.

Totale chaos

Chaos dus, tsja, aan het eind van de avond werd de chaos niet bepaald minder. Minister Van Ark had wel heel erg veel woorden nodig om te zeggen dat ze gewoon geen cent extra wil geven aan de zorgmedewerkers. Ach, en als je dan bij hoofdelijke stemming bij dit weer het Kamergebouw moet uitrennen, dan moet je wel heel nodig naar de wc. Ik ben benieuwd of de kersverse minister de volgende keer zo makkelijk wegkomt met een njet in 1000 woorden.

Urs Klaver is politiek redacteur bij De Nieuws BV

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie