Opinie & Commentaar
EO

Weg met die bedelaars!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weg met die bedelaars!

Soms moet je gewoon even eerlijk zijn, even voorbij de klamme deken van de politieke correctheid durven gaan, even de zaken gewoon benoemen, zeggen waar anderen te bang voor zijn. En die taak neem ik nu graag op mij.

Ik zeg: weg met die bedelaars uit de straten van onze grote steden. Ze horen er niet, ze zijn een aanfluiting voor onze samenleving en ze veroorzaken een kortstondige pijn aan het door jachtig consumentisme verdoofde geweten. O ja, en ze stinken. Ook niet onbelangrijk.

Geweten sussen

Gelukkig heb ik Detailhandel Nederland aan mijn zijde, die afgelopen week pleitte voor een landelijk verbod. Aanleiding is een groeiende irritatie onder winkeliers en winkelend publiek in voornamelijk de grote steden jegens al dat gebedel.
Blijft toch een beetje gênant: heb je net 900 euro uitgegeven voor de nieuwste iPhone en nog eens 17,95 euro voor een organisch speltbroodje met magere kaas bij de lokale macrobiotische knabbelaar om je geweten te sussen, staat er zo’n wandelende lappenmand voor je giechel heel onbeschaamd om 2 euro voor de nachtopvang te vragen. Alsof je ooit cash geld in je zakken hebt zitten. Waarom kan de gemeente die lui niet uitrusten met een pinautomaat? Over lekker doorpakken gesproken.

Vloggende VVD-corpsbal

Nu gaat het de Nederlandse detaillisten niet direct om Ome Arie of Gekke Greet, die al sinds de Tweede Wereldoorlog bij de oude V&D ligt te posten. Die hoort bij het stadsgezicht. Sterker nog, ik denk serieus dat Arie door de plaatselijke VVV is uitgezet om de toeristen en dagjesmensen de authentieke binnenstadervaring te kunnen laten meemaken.
Nee, het gaat Detailhandel Nederland om georganiseerde bendes, vaak uit Oost-Europa, die van bedelen een businessmodel hebben gemaakt. Mocht het bedelverbod er komen, dan verwacht ik toch tenminste één VVD-corpsbal die al vloggend op het Malieveld gaat uitleggen dat de VVD ook achter deze kleine ondernemers staat. Maar het kost niet zoveel fantasie om te begrijpen dat een bedelverbod begint met het weren van de exotische bedelbendes uit oud-communistische landen, maar eindigt met het afvoeren van Arie of Greet.

Menswaardig leven

Daarom herhaal ik mijn pleidooi: het wordt tijd een einde te maken aan dat vieze gebedel. Ze moeten weg, allemaal. Niet vanwege de bendes die elkaar kapot concurreren voor de beste bedelplekjes, niet vanwege de geur van aangekoekt zweet en tabak die om de meeste van hen heen hangt. Niet vanwege de pijnlijke spiegel die ze ons voorhouden, niet vanwege het feit dat ik die 2 euro niet kan missen.
En ook niet vanwege het feit dat ze je hart doen bloeden als je ze voorbij loopt, maar vanwege het simpele feit dat een zichzelf als beschaafd identificerende samenleving niet zou moeten rusten voordat elke bedelaar geholpen is een menswaardig leven op te bouwen. Hun ellende schreit ten hemel en is een voortdurende aanklacht tegen onze utopie van een maakbare samenleving.

Pinnen

En tot die tijd gekomen is, dat bedelen inderdaad is uitgeroeid, omdat niemand meer hoeft te bedelen, tot die tijd gekomen is, geef ik haar die 2 euro. En als ie in Roemenië terecht komt, in de zaken van een mensenhandelaar, dan kome dat over hem, en niet over mij.
Liever 20 euro investeren in een criminele bende, dan één meisje-met-de-zwavelstokjes laten doodvriezen omdat ik die 2 euro voor de nachtopvang niet overhad. Ik ga even pinnen. Wie loopt er mee?
Frank G. Bosman is cultuurtheoloog
Ster advertentie
Ster advertentie