Opinie & Commentaar

Goedkopere alternatieven voor een dagje uit

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Goedkopere alternatieven voor een dagje uit

[AVROTROS] De ingrediënten van een geslaagd dagje uit? Mooi weer, blije kindergezichten en een niet al te grote aanslag op je portemonnee. Helaas kun je alleen op dat laatste aspect enige invloed uitoefenen.

Als ik mijn kinderen vraag wat we zullen gaan doen op ons dagje uit, dan komen ze nooit met suggesties als 'laten we de hele dag naar het bos gaan, bramen plukken en daar tien potten zure jam van maken'. Of 'laten we een vier uur durende fietstocht maken en vervolgens op een bankje onze inmiddels zweterig geworden boterhammen met kaas en komkommer opeten, terwijl we worden aangevallen door wespen'.

Nee, ze opperen om gezellig een dagje naar de Efteling te gaan (162 euro voor vier personen, inclusief parkeren), naar Madurodam (74,50 voor vier personen, inclusief parkeren) of naar Walibi (118,50 voor vier personen, inclusief parkeren). Ze kijken erbij alsof ze zojuist met het meest creatieve idee ooit zijn gekomen en trekken alvast hun jasjes aan, klaar om in de auto te stappen. Opportunistisch dat ze zijn. Als ik ze voor de voetjes werp wat dat dan wel niet mag kosten, kijken ze me aan met een blik van 'ik heb geen idee en bovendien boeit het me niet'.

K'CHINGGG echoot het in mijn hoofd, terwijl ik naarstig een compromis probeer te bedenken. Vervolgens volgt een keiharde onderhandelingsfase, die niet zou misstaan in de bestuurskamers van multinationals. Mogelijke uitkomsten? Naar het bos, maar dan mogen ze wel zowel op de heen- als op de terugreis in de auto gamen op de tablet. Of naar een pretpark, maar dan wel met zelfgesmeerde broodjes en pakjes drinken en de afspraak dat dit echt de enige keer is dit jaar.

Geen puf om te onderhandelen, maar toch geld willen besparen? Check deze tips uit onze uitzending!

Kortom, let op de jaarlijks terugkerende kortingsacties voor dagjes uit, kies voor een jaarabonnement voor een dierentuin of pretpark in de buurt of investeer in een museumjaarkaart. Mijn belangrijkste tip: doe vooral een beroep op je eigen creativiteit. Zo heb ik mijn kids laatst in de badkamer opgesloten, ze een cryptogram in hun handen geduwd en gezegd dat het een escape room is. We hadden een geweldige dag.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie