Opinie & Commentaar
WNL

'Formatie laat zien dat Nederland een lobbycratie is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Formatie laat zien dat Nederland een lobbycratie is'

Naast de gekozen volksvertegenwoordigers schuiven ook veel belangengroepen aan bij de informateur. "Daarmee wordt maar weer bevestigd dat Nederland een lobbycratie is", zegt opiniemaker Wierd Duk in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

"Wat we zien is oude politiek", zegt Duk. "Iemand van de PvdA, een partij die nauwelijks zetels heeft, is in feite een regeerakkoord aan het voorbereiden. Daarbij ontvangt ze allerlei lobbyclubs. De laatste lobby die is aangeschoven, krijgt het meeste in de melk te brokkelen. Dat depolitiseren van de politiek is al decennia aan de gang. Het is hartstikke slecht."

Met het in stand houden van deze 'lobbycratie', worden de beloftes aan de kiezer volgens Duk niet waargemaakt. "Den Haag had ons burgers voorgehouden dat er niet alleen een andere bestuurscultuur zou komen, maar ook een andere manier van politiek bedrijven. Dan moet je niet beginnen met uitgebreid die lobbyclubs te inviteren om te vragen wat hun belangen zijn. Wij hebben die lobbyclubs niet gekozen."

Een goed voorbeeld van de macht van deze lobbyclubs is de gewonnen rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell, zegt Duk. "Dit bevestigt dat de burger weliswaar mag stemmen op politici, maar dat de beslissingen op een ander niveau, door andere mensen worden genomen."

Ster advertentie
Ster advertentie