Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Als iedereen verpleegkundigen zo belangrijk vindt: waarom krijgen ze dan niet wat ze willen?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als iedereen verpleegkundigen zo belangrijk vindt: waarom krijgen ze dan niet wat ze willen?'

De verpleegkundigen staken. In 119 ziekenhuizen wordt vandaag alleen spoedeisende hulp verleend, en natuurlijk zorg voor de mensen die het echt nodig hebben. Stakingen te over de afgelopen weken, maar het vreemde aan de staking van vandaag is: niemand is tegen verpleegkundigen. Dus, vraagt Pieter Derks zich af in De Nieuws BV, waarom krijgen ze niet gewoon wat ze willen?

Pieter Derks: "Er is helemaal niemand die zegt: rot op met die verwende aanstellers, wat doen ze nou eigenlijk helemaal, het kost alleen maar geld, ze zijn slecht voor het milieu, er is niemand die de verpleegkundigenstapel wil halveren. Integendeel. Er is weinig waar dit land zó eensgezind hetzelfde over denkt als over verpleegkundigen."

Verpleegkundigen doen tóch wel het werk

Je gaat je toch afvragen: wat is dan eigenlijk het probleem? Pieter: "Als iedereen ze zo belangrijk vindt, en achter ze staat, en vindt dat ze beter betaald moeten worden, hoe hebben we het dan voor elkaar gekregen dat dat niet gebeurt?"

"Het zou natuurlijk kunnen komen omdat ze het werk tóch wel doen", zegt Pieter. "Dat is het grote probleem van de verpleegkundigen: ze doen het niet voor het geld, dus waarom zou je ze dan geld geven? Ze doen het sowieso wel, omdat ze van hun werk houden, of om hun patiënten geven, of zich verantwoordelijk voelen, ze draaien overuren, ze nemen diensten van zieke collega's over, ze gaan tijdens de pauze toch nog even door, en ze klagen wel, maar vooral tegen elkaar, dus daar heeft verder niemand last van."

Weinig jongeren in verpleging

Pieter: "En door die bezuinigingen stijgt dan weer de werkdruk, waardoor meer collega’s ziek worden, waardoor ze nog meer diensten van elkaar overnemen, waardoor de werkdruk nog meer stijgt, nou ja, maak zelf maar af. En door dat soort dingen willen er ook veel te weinig jongeren verpleegkundige worden."

Druktemaker Pieter Derks - Verpleegkundigen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie