Opinie & Commentaar
BNNVARA

‘De corpulente medemens’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘De corpulente medemens’

"Nee, geen leuke tijd nu, als je wat dikker bent, 80 procent of meer van corona patiënten op de IC’s heeft overgewicht en er is weinig goed nieuws," aldus Kees van Amstel in De Nieuws BV. "Mijn tip: als je wat gezet bent, zet voorlopig de radio en de tv uit."

'De dikkerdjes'

Een sportschool in San Francisco adverteerde in 1999 met de tekst: “Kom nu snel bij ons trainen, want de aliens komen eraan, en ze eten de dikkerdjes het eerst op!” Deze campagne deed Kees van Amstel denken aan de berichten over corona. “Want het zijn dit keer niet de aliens die een gevaar vormen voor mensen met een wat forser postuur."

Jort Kelder

Van Amstel laat een fragment horen waarin Jort Kelder zich hardop afvraagt "hoe veel economische schade ons het redden van mensen, die daarna waarschijnlijk binnen twee jaar doodgaan, waard is?".

Van Amstel reageert met een cynische toon: "Jort, laten we al die ouwe dikkerdjes meteen afvoeren, hup ruimen. De economie heeft er alleen maar last van. Ja, wat is überhaupt een mensenleven eigenlijk waard en zeker van die obese oudjes, ze gaan toch snel dood."

Kartonnen doos

Van Amstel: "Ik vraag me af: hoe kunnen mensen zoals Jort Kelder toch zo worden, met je hele kuteconomie. Hee, ik ben ook zzp’er maar ik zou in een kartonnen doos gaan leven, als daardoor mijn lieve ouders van 85 nog een paar jaar extra in gezondheid kunnen leven. Economie, super belangrijk, maar mensenlevens gaan toch altijd nog boven geld of de economie. Zolang de capaciteit er is, dan moeten we toch iedereen, zo lang als mogelijk, in leven proberen te houden?"

Spijt?

"Eerlijk is eerlijk, later zei Jort in een Trumpiaanse draai nog wel dat we de oudjes goed moeten beschermen. Maar had hij spijt?" vroeg Van Amstel zich af. "Nee, hij was gewoon een beetje te vroeg geweest met dit nieuws. Och hemel. Waar zijn toch die aliens, die mannetjes met bretels en hoogwater broeken en hun rechten meenemen naar een planeet zo ver mogelijk hier vandaan."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie